Superdag i supervalg

Ungdom og andre nye velgere gjør livet surt for alle spåkoner i den amerikanske valgkampen. Usikkerhet er det eneste sikre, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): 5000 mennesker jublet Hillary, Hillary, Hillary i Los Angeles. Hun er blitt merkbart bedre til å tale til store forsamlinger. Formuleringene er blankpusset og sitter bedre. Pausene åpner for jubel. Det er færre avsnitt fra saksdokumenter.

Men det var 20 000 som jublet for Barack Obama i St. Louis, Missouri, seint lørdag kveld. Senator Claire McCaskill varslet mengden om at det hadde vært en lang dag i en lang måned og ba om forståelse dersom kveldens stjerne var litt sliten.

Men selv på en ganske dårlig kveld der kandidatens mye omtalte politiske poesi om ny politikk i en ny tid ble tynget ned av gammel sakprosa, bar bølgen ham opp og fram. Barack Obamas nominasjonsvalgkamp kommer til å beskjeftige statsvitenskapelige analytikere i mange år framover.

«Vi skulle aldri ha vært her », sa Michelle Obama da hun forleden fjetret en stor og fullsatt sal i Delaware. Hun er noen ganger enda bedre enn mannen til å holde fortellingen gående i sine taler. Om hvordan lista stadig er blitt flyttet opp og vekk når Barack har nådd målene i valgkampen han etter ekspertenes mening ikke kunne nå. Han ville ikke klare å samle inn nok penger. Han ville ikke klare å mobilisere ungdommen til å møte fram. Han kunne ikke vinne i Iowa, der 95 prosent av velgerne var hvite. Han kunne ikke måle seg mot dem som hadde brukt år på etablere politiske kontakter og tilgodelapper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer