Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Superdag i supervalg

Ungdom og andre nye velgere gjør livet surt for alle spåkoner i den amerikanske valgkampen. Usikkerhet er det eneste sikre, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 5000 mennesker jublet Hillary, Hillary, Hillary i Los Angeles. Hun er blitt merkbart bedre til å tale til store forsamlinger. Formuleringene er blankpusset og sitter bedre. Pausene åpner for jubel. Det er færre avsnitt fra saksdokumenter.

Men det var 20 000 som jublet for Barack Obama i St. Louis, Missouri, seint lørdag kveld. Senator Claire McCaskill varslet mengden om at det hadde vært en lang dag i en lang måned og ba om forståelse dersom kveldens stjerne var litt sliten.

Men selv på en ganske dårlig kveld der kandidatens mye omtalte politiske poesi om ny politikk i en ny tid ble tynget ned av gammel sakprosa, bar bølgen ham opp og fram. Barack Obamas nominasjonsvalgkamp kommer til å beskjeftige statsvitenskapelige analytikere i mange år framover.

«Vi skulle aldri ha vært her », sa Michelle Obama da hun forleden fjetret en stor og fullsatt sal i Delaware. Hun er noen ganger enda bedre enn mannen til å holde fortellingen gående i sine taler. Om hvordan lista stadig er blitt flyttet opp og vekk når Barack har nådd målene i valgkampen han etter ekspertenes mening ikke kunne nå. Han ville ikke klare å samle inn nok penger. Han ville ikke klare å mobilisere ungdommen til å møte fram. Han kunne ikke vinne i Iowa, der 95 prosent av velgerne var hvite. Han kunne ikke måle seg mot dem som hadde brukt år på etablere politiske kontakter og tilgodelapper.

Hun konsentrerte hans budskap i ordene: «Hele mitt liv har jeg fått høre hva jeg ikke kan gjøre».

Tre dager før supertirsdagen som skulle bli avgjørende, men som kanskje bare blir det for John McCain, ledet Barack Obama med 45 mot 41 prosentpoeng for Hillary Clinton i California. Det skulle heller ikke ha vært mulig. I går sto stjernelaget Oprah Winfrey, Caroline Kennedy og Michelle Obama på samme scene i Los Angeles for å trygge den umulige ledelsen der. Tungt skyts.

De store taperne i denne valgthrilleren er meningsmålerne. De bommet i Iowa. De fanget ikke opp bølgen for Hillary i New Hampshire. De bommet på latinerne i Nevada. De så ikke brottsjøen for Obama i South Carolina. Forklaringene forteller samtidig mye om hvorfor denne valgkampen er så spennende.

Meningsmålerne får ikke pålitelig kontakt med de unge, nye velgerne som bruker Internett og mobiltelefoner, og som ikke har fastlinjer. Lavinntektsgrupper og minoriteter har alltid vært underrepresentert i politiske meningsmålinger, men det gjorde ikke så mye siden så få av dem møtte opp og stemte. Inntil de kunne stemme på Barack Obama i South Carolina, der han vant med 28 prosent foran Clinton.

Hillary Clinton driver en formidabel valgkamp. Den er bedre organisert, bedre finansiert, bedre planlagt og bedre gjennomført enn det aller meste den kan sammenliknes med i USAs politiske historie. Hun holder gode taler, imponerer lederavdelingen i The New York Times med sin dype innsikt i de politiske sakene og sin forståelse for de politiske løsningene.

Hun gjør det best i tv-debattene og oppnår kontakt med velgerne på store og små valgmøter der hun får applaus og mye jubel.

Det er bare det at jubelen er enda større på Obamas møter, der det kommer enda flere folk som føler enda sterkere at de er med på å skape historie.

Hillary Clinton lanserte sitt kandidatur for ett år siden med en video lagt ut på hennes hjemmeside på nettet. Det var moderne.

Barack Obama samlet 10 000 foran trappen inn til delstatsforsamlingen i Springfield Illinois og lanserte sitt kandidatur fra samme sted som Abraham Lincoln lanserte sitt. Det var gammeldags.

Men det er lite gammeldags over den bølgen som løfter Barack Obama, der energien strømmer fra nettet – der hans unge tilhengere gir bidrag, får informasjon direkte og deltar i en politisk debatt, diskusjon og mobilisering ved å bruke en teknologi som Clintons eldre tilhengere har et mindre naturlig forhold til. Da MoveonOrg holdt nettvalg mellom kandidatene, vant Obama med 70 – mot 30 prosent foran Hillary Clinton.

Glemte jeg noe? Ja, at den egentlige presidentvalgkampen ennå ikke er begynt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media