SAKSØKER: BRETT PHIBBS / NEW ZELAND HERALD/AP
SAKSØKER: BRETT PHIBBS / NEW ZELAND HERALD/APVis mer

«Superhacker» med «superplan» for gratis internett

Kim Dotcom har en noe usikker finansieringsplan for New Zealands bredbåndsfremtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kim Schmitz (38), bedre kjent som Kim Dotcom, er mannen bak fildelingssida Megaupload som ble stengt tidligere i år.

Dotcom er anklaget for piratvirksomhet på nett, og nærmere bestemt for å ha distribuert rettighetsbeskyttede filmer, serier, data og musikk på siden sin.

Dagbladet har tidligere omtalt det nærmest groteske luksuslivet til Dotcom.

I januar i år stormet politiet luksusvillaen til hans i Auckland i New Zealand etter forespørsel fra amerikanske FBI. USA har bedt om å få ham utlevert, men det kan se ut til å bli vanskelig etter at en dommer i New Zealand konkluderte med at raidet hos Dotcom var ulovlig.

Han må likevel gjennom en utleveringshøring, som kan vippe begge veier, melder The Guardian. Derfor har han igangsatt en kampanje for å forbedre folks inntrykk av ham, i håp om at folkeopinionen skal holde ham på den riktige siden av Stillehavet.

Gratis internett Utspillet hans denne gangen burde i alle fall sikre ham mange venner. Gratis internett til alle private husstander. Og det skal skje ved hjelp av en ny fiberoptisk kabel mellom New Zealand og USA, i tillegg til den som allerede er på plass.

Det ville i så fall doblet bredbåndskapasiteten i landet. Kostnadsrammen er rundt regnet to milliarder i norske kroner.

Selskapet Pacific Fibre håpet å kunne stå for byggingen, men fikk ikke på plass finansieringen.

Og det er her Kim Dotcom kommer på banen. Han skal saksøke USA og filmselskapene, for det han kaller;

- Ulovlig og politisk motivert ødeleggelse av selskapet.

Planen hans skal sikre videre vekst i landet.

- Dere har ren og billig energi her. Strøm kommer til å bli den viktigste kostnadsfaktoren for datasenter rundt om i verden. Med sin egen kabel, billig strøm, og god nettilgang, kan New Zealand tiltrekke seg utenlandske internettselskaper.

Og han mener at politikerne i landet ikke ser hvor de bør ha fokus på å investere.

- Dessverre investerer den sittende regjeringen mer i asfalt. Ti til femten år fra nå vil de fleste jobbe og handle hjemmefra, dere trenger ikke asfalt, dere trenger fiber.

Om han mener at varene du handler dermed skal fraktes gjennom internett, sier han ingenting om.

Får støtte Clare Curran som har ansvaret for kommunikasjon og IT for opposisjonspartiet Labour, ga Dotcom langt på vei rett i behovet for å bygge en ekstra kabel.

- Ideen er riktig, New Zealandske bedrifter, spesielt i teknologisektoren, har etterlyst en kabel en stund. Det må tas seriøst.

Hvorvidt han har tro på finansieringsplanen sier han derimot ingenting om. Det gjør derimot Paul Brisen i New Zealandske Telecommunication users association

- Om noen kan få til noe slikt, så er det Kim Dotcom, sier Paul Brislen .

Med det navnet og den uttalelsen i bunn, høres han nesten ut som en slags fiberoptisk superhelt. Det gjenstår å se om han faktisk klarer å få på plass den noe uvanlige finansieringsplanen. Først må han i alle fall vinne saken.