Superkua Superstar er død

Superstar er død. Dronningen blant melkekyr er ikke lenger blant oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Blant de siste som så henne i live var en gruppe nærgående forskere fra det sørafrikanske Stellenbosch-universitetet. De pillet bort noen skinnbiter fra halen hennes, stappet dem omsorgsfullt på et glass og tok farvel med både Superstar og hennes eier Ludwig van Deventer.

Melken flommet

Superstar, som var av rasen Holstein Friesland, levde sine dager på en farm utenfor Cape Town. Der gumlet hun frodig grønt gress dagen lang, uvitende om den berømmelse og skjebne som ventet henne.

For plutselig en dag begynte melken å flomme. I løpet av få måneder ble Superstar verdensberømt i de kretser som er levende opptatt av kyr og melk, nemlig bønder, agronomer og meierier.

Uten genmanipulering eller selektiv avl, begynte Superstar å melke over 120 liter om dagen, ja rekorden var hele 124 liter på en solrik sørafrikansk sommerdag i desember. Det er fire ganger så mye som en vanlig ku greier å produsere.

Forskere strømmet til fra alle hjørner, og ga seg til å pille og klemme på alt som lar seg undersøke på en ku. Superstar ble undersøkt på kryss og tvers og på langs, uten at noen klarte å løse gåten om kuas hyperproduksjon av melk. Men den ulykksalige dagen i forrige uke var klemmingen slutt.

- Forferdelig galt

Bare to timer etter at forskerne fra Stellenbosch-universitetet hadde tatt en skinnbit av halen hennes, begynte Superstar å bli dårlig. Og hun ble bare verre og verre. Ingen var i stand til å hjelpe henne og etter noen få dager var hun død.

Det store spørsmålet nå ble om det var den lille haleskinnbiten som var årsaken. Var superkua så følsom i all sin melkegenialitet at det var nok å pille en bit hud fra bakdelen for å få henne til å oppgi ånden?

- Jeg er sjokkert. Alt gikk så forferdelig galt, sier Superstars eier Ludwik van Deventer.

Telefonen begynte å kime hjemme hos familien van Deventer, og medfølende landsmenn fra hele Sør-Afrika ville kondolere.

Forskerne ved Stellenbosch-universitetet var ikke mindre sjokkerte, og tilkalte straks andre uavhengige forskere for å undersøke om det var den manglende skinnbiten fra halen som kostet kua livet. Etter en opprivende granskning viste konklusjonen seg å være nei. Superstar døde av en bakterieinfeksjon som ikke hadde noe med halen å gjøre.

Megastar i kulissene

Alt er likevel ikke tapt, og forskerne håper at de en dag skal kunne klone Superstar. For skinnprøvene fra halen eksisterer fortsatt. Det gjør også Superstars lillesøster Megastar, som alllerede har vist tegn til en dag å kunne slå sin avdøde søsters melkerekord.

Men Ludwig van Deventer vil ikke være med mer. Sjokket over tapet av Superstar ble for stort. Nå har han bestemt seg for å bli en rik mann og selge Megastar til høystbydende. En utenlandsk kjøper har alt meldt sin interesse, men kjøpesummen er hemmelig.

(NTB)

VELMAKTSDAGER: Superstar før forskerne begynte å pelle på henne. Nå er hun død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer