Siden 2015 har ordningen med lærerspesialister vært prøvd ut ved norske skoler. Spesialistene skal bidra med kompetanseheving og faglig veiledning ved sine skoler, og får et ekstra lønnstillegg for dette.
Nå varsler regjeringen en pakke på 50 millioner i det kommende statsbudsjettet. Lønna til «superlærerne» skal enda mer opp og staten ta en større del av regningen. I tillegg skal antallet spesialister gå fra 600 i dag til 1200 fra neste år.
- Jeg tror ikke det er tilfeldig at når vi gikk rundt i klasserommet nå, så var det flere av elevene som sa at de hadde lyst til å bli lærer, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) til Dagbladet.
Han mener grepene regjeringen har tatt for å løfte læreryrket, blant annet satsing på videreutdanning og det å gjøre utdanningen femårig, har hatt effekt. Nå er det lærerspesialistene det satses på.
Leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet, er derimot kritisk.
- Det er mange tiltak vi ville ha prioritert foran dette. En så stor utvidelse burde vært bedre forankret, sier Handal til Dagbladet.
Dårlig forankret
I fjor la NTNU og NIFU fram sluttrapporten for pilotprosjektet. Her ble det konkludert at få av spesialistenes kolleger hadde opplevd dem som ressurser i sitt arbeid, og at ordningen var dårlig forankret innad.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger