SKANDINAVISK DAGDRØM: Petter Stordalen er en av mange som har sett for seg et storskandinavisk rike. Men hvordan ville et slikt land sett ut? Foto: NTB/Scanpix
SKANDINAVISK DAGDRØM: Petter Stordalen er en av mange som har sett for seg et storskandinavisk rike. Men hvordan ville et slikt land sett ut? Foto: NTB/ScanpixVis mer

Superlandet Svorge - slik ville det blitt

Ingen nordmenn på rikinglista, fem ganger så mange ulver, olympisk medaljegrossist, økonomisk stormakt og et komplisert kongespørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Petter Stordalens dagdrømmer om en Norsk-Svensk union, ett felles rike fra Stavanger til Stockholm og fra Svalbard til Skåne, fikk stor internasjonal oppmerksomhet i mai.

- Tenk hvilket fantastisk land vi ville blitt sammen, sa Stordalen, om muligheten for et storskandinavisk rike bestående av Norge, Sverige og Danmark.

Nå har Dagbladet, etter inspirasjon fra Business Insider, tatt hotellmagnaten på ordet og sett for seg hvordan et norsk-svensk rike, «Det skandinaviske superlandet Svorge», ville sett ut.

Landene som altså var i union fra 1814 til 1905 - før Norge kjempet seg til full uavhengighet - sammen igjen i skjønn forening?

Ingen nordmenn på rikinglista Dette er kanskje den mest sjokkerende statistikken, men dersom vi bruker Forbes? milliardærliste for 2015 som utgangspunkt, ville ikke én nordmann vært på topp ti-lista!

Selv ikke utvandreren John Fredriksen, med en formue på 8,5 milliarder dollar kan hamle opp med Hennes & Mauritz-eier Stefan Perssons formue på 20,8 milliarder eller pakkemilliardær Hans Rausing med en formue på 12,5 milliard.

Første nordmann på lista ville faktisk vært Rema-gründer Odd Reitan på ellevte plass med en formue på 4,2 milliarder. Vi ville imidlertid fortsatt hatt Alexandra Andresen som verdens yngste dollarmilliardær.

Fem ganger så mange ulver Vinteren 2015-2016 ble det registrert 65-68 ulver som bare holdt til innenfor Norges grenser. I tillegg ble det registrert minst 25 ulver som lever i grenserevir på begge sider av riksgrensa mot Sverige.

I Sverige ble det registrert omkring 340 ulver! Det ville betydd en femdobling av ulver her til lands, og lukter polarisert debatt.

Dollar og gullmedaljer Business Insider slår fast at Svorge ville blitt en stormakt, både hva gjelder sport og økonomi.

Ved å legge sammen Sveriges 627 OL-medaljer med Norges 478, ville Svorge bare hatt USA og Sovjetunionen foran seg på lista over medaljegrossister.

En stor del av den olympiske medaljefangsten kommer, for Norge så vel som for Sverige, i vinter-OL. Og et samlet Svorge ville historisk ha høstet like mange medaljer som USA og Sovjet til sammen i vinterdisiplinene.

Vårt samlede bruttonasjonalprodukt ville også sendt oss opp en divisjon blant verdensøkonomiene. Norges bruttonasjonalprodukt på 522 milliarder dollar og Sveriges på 580 milliarder dollar (2014-tall) ville gjort oss til verdens 17. største økonomi, og den sjuende største økonomien i Europa.

KONGE OG DRONNING: Vår nye svorske kongefamilie, hvis Business Insider fikk bestemme Foto: Drago Prvulovic / TT
KONGE OG DRONNING: Vår nye svorske kongefamilie, hvis Business Insider fikk bestemme Foto: Drago Prvulovic / TT Vis mer

Det artikkelen ikke sier noe om er at bruttonasjonalproduktet per hode hadde gått kraftig ned for nordmenns vedkommende. Norges BNP var 68400 dollar per hode i 2015, Sveriges 47900.

Artikkelen nevner også Norges oljefond, i skrivende stund på 7111 milliarder kroner, og at deler av dette måtte brukes til å betale ned svensk statsgjeld.

Kong Petter Den felles Svorske naturen ville være en reise verdt, slår Business Insider fast: Med en kystlinje på 79 583 kilometer, ville bare Canada, Indonesia og Russland ha mer kyst å skryte av. 

Business Insider ville lagt hovedstaden til Göteborg, og konstaterer at kongen av svorsk, Fredrik Skavlan, fortsatt vil kunne ture fram i kjent stil. Dagbladet har forsøkt å nå Skavlan tirsdag kveld, blant annet med spørsmål om alle i Svorge burde snakke svorsk, foreløpig uten hell.

NASJONALROMANTIKK: Panskandinavismen konkurrerte med nasjonalromantikken, og tapte. Nasjonalromantikerne fokuserte på det særnorske, som fjordene, her ved Tidemand og Gudes «Brudeferden i Hardanger». 
Foto: Anita Arntzen / SCANPIX
NASJONALROMANTIKK: Panskandinavismen konkurrerte med nasjonalromantikken, og tapte. Nasjonalromantikerne fokuserte på det særnorske, som fjordene, her ved Tidemand og Gudes «Brudeferden i Hardanger». Foto: Anita Arntzen / SCANPIX Vis mer

Etter å ha konstatert at distribusjonen av velgere langs partiskalaen er relativt lik i våre to land, kommer Business Insider til det store spørsmålet:

Hvem skulle være konge og dronning i dette storskandinaviske riket?

Harald og Sonja? Carl Gustaf og Silvia? Ari Behn og Märtha Louise?

Nei, Business Insider foreslår Petter og Gunhild Stordalen, «Skandinavias Bill og Melinda Gates» som konge og dronning av Svorge.

Rekordkampene Norge vil selvsagt fortsatt ha Svorges høyeste fjell i Galdhøpiggen. Sverige høyeste, Kebnekaise, ville havnet langt nede på lista. Med Svorge kunne vi også endelig avklart disputten Nordre Saulo, hvor toppen ligger i både Norge og Sverige.

VERDENS BESTE LANGRENNSJENTER: Bare superstjerna Charlotte Kalla kommer inn på svenskekvota på det svorske kvinnestafettlaget i langrenn - og da som reserve.
VERDENS BESTE LANGRENNSJENTER: Bare superstjerna Charlotte Kalla kommer inn på svenskekvota på det svorske kvinnestafettlaget i langrenn - og da som reserve. Vis mer

Det kanskje verste er imidlertid at vi kanskje må dele lengste elv. Glomma med sine 619 er i dag Skandinavias lengste elv (innenfor landegrensene). I Svorge ville muligens Trysil-Klaravassdraget og Göta älv bli lengste med til sammen 720 kilometer.

På innsjøfronten er det imidlertid et trist skue for Norge. Vänern i Sverige er 15 ganger større enn Mjøsa!

Hvem ville fått flest? Kanskje du tenker med glede på alle svenskene som ville vært tilbake i gamlelandet om vi slo oss sammen, men det er faktisk som nordmenn som hadde nytt best av dette. I Sverige bor det 42 074 personer som er født i Norge. I Norge har vi 37 000 svensker.

Dermed ville vi fått flest tilbake.

FEMDOBLING: Med Svorge ville det vært omkring fem ganger så mange ulv her til lands som nå.
Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
FEMDOBLING: Med Svorge ville det vært omkring fem ganger så mange ulv her til lands som nå. Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030 Vis mer
SVORGES RIKESTE: Hennes & Mauritz-eier Stefan Persson og kona Denisa. Foto: Ola Axman / IBL / Aftonbladet / NTB scanpix
SVORGES RIKESTE: Hennes & Mauritz-eier Stefan Persson og kona Denisa. Foto: Ola Axman / IBL / Aftonbladet / NTB scanpix Vis mer