Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Superlønn for å unngå fristelser

- Hver dag utsettes aksjemeklerne for store fristelser i jobben. Superlønningene i millionklassen bidrar til at meklerne ikke fristes til å misbruke sine stillinger, sier førsteamanuensis i sosialøkonomi, Nils-Henrik Mørch von der Fehr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eventyrlønningene i meklerbransjen vekker sterke reaksjoner hos både politikere og aktører i aksjemarkedet. Men lønnsnivået har sin funksjon. Det forhindrer blant annet at meklerne ledes inn i fristelse:

- Meklere er ikke mer skurkaktige enn andre arbeidstakere. Men fristelsene de utsettes for er langt større, sier von der Fehr.

Gull verdt

Mange meklere sitter med viktig børssensitiv informasjon om landets selskaper - informasjon som er gull verdt i aksjemarkedet. Mulighetene for å misbruke posisjonen er mange. Dette vet lederne for landets om lag tretti meklerhus. Ved å lokke med høye lønninger og særdeles gunstige bonusavtaler, forsøker arbeidsgiverne å hindre misbruk:

- Jeg tror mye av forklaringen på de høye lønningene i denne bransjen ligger nettopp her. Arbeidsgiverne bruker lønna for å motivere meklerne til å unngå fristelsene, sier von der Fehr, til daglig ansatt ved Universitetet i Oslo.

Under bordet

- Så hvis finansminister Gudmund Restad lykkes i å få ned meklerlønningnene, kan resultatet bli at antall lovbrudd øker?

- Ja. Når folk ikke kan ta det over bordet, risikerer vi at de tar det under bordet.

Trolig tjente flere hundre norske meklere over millionen i fjor. Enkelte kan glede seg over å ha dratt inn svimlende tjuefem millioner kroner i lønn, honorarer og bonuser. Aldri har meklerbransjen gjort det bedre, aldri har meklerne tjent mer. Mange har ment at årsaken er manglende konkurranse i markedet. Von der Fehr er uenig:

De beste

- Det er for tidlig å konkludere med at konkurransen er for liten. Det er jo ikke sånn at alle meklere tjener store penger. Langt ifra, det er de beste, de med gode kontakter og godt rykte i markedet, som tjener veldig bra. Markedet er villig til å betale mye for tjenestene til meklere som viser stor evne til å skaffe garantister og penger for eksempel ved aksjeutvidelser. Finansminister Gudmund Restad vil foreløpig ikke fortelle hva han har tenkt å gjøre for å få ned superlønningene i meklerbransjen. Trolig har Restad forslag til skatteendringer i ermet, kanskje også forslag som kan ramme meklerhusenes evne til å opprettholde de enorme overskuddene.

Timelønn: 180 000

Det er særlig ved aksjeutvidelser meklerselskapene og deres ansatte i dag tjener store penger.
Tidsskriftet Kapital presenterte i fjor høst et av de beste eksemplene på nettopp det: Riggselskapet Ocean Rig gikk ut i markedet for å hente penger. Meklerne det engasjerte brukte om lag en uke på å lage prospektet til aksjeutvidelsen. Prislapp: 120 millioner kroner! Regner vi om arbeidet til timeverk, blir timelønna minst 180 000 kroner. Det er slike tall som får finansministeren til å grøsse på ryggen før kravene fra vanlig lønnstakere legges fram ved vårens lønnsoppgjør.

<B>Nils-Henrik Mørch von der Fehr</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!