Superlønn for leger som selger seg til Norge

Norsk legemangel er en gullgruve for svenske og danske leger. Mange reiser fra sted til sted og håver inn det dobbelte av det norske leger tjener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De siste årene har mange svenske leger drevet ren fri-lansvirksomhet i Norge. Via utleiefirmaer og rekrutteringsbyrå som har fått dispensasjon fra arbeidsformidlingsmonopolet, jobber legene på spreng i norske kommuner i sine friuker, mot solide lønnsutbetalinger.

30 prosent mer

Det ferske politiske flertallet for privat utleievirksomhet kan tre i kraft allerede fra juli neste år, og vil trolig føre til at langt flere leger velger å inngå lukrative avtaler med utleiebyråene.

For med skrikende legemangel kan de sette makt bak lønnskravene. Men politikernes velsignelse til «salg» av leger blir ikke spesielt godt mottatt i Helse-Norge. Namdal Sykehus har blitt avhengig av det danske utleiefirmaet Transmedica, men til tross for det er personalsjef Øystein Sende svært skeptisk til privat utleievirksomhet på fast basis:

- På et besøk i Sverige ble vi orientert om hva privat utleie av helsepersonell har ført til der, og konsekvensene av dette frislippet var direkte sjokkerende. Beregninger viste at helsevesenets lønnskostnader ville øke med 5 til 8 milliarder hvert år, sier Sende.

Etter at det ble fritt fram for slike firmaer i Sverige i fjor, har mange leger og sykepleiere sagt opp jobbene sine og blitt ansatt i et utleiebyrå, for så å komme tilbake til sin gamle arbeidsplass - med ca. 30 prosent høyere lønn.

Svartelistet

I Sverige har antallet utleiebyråer eksplodert, og i løpet av det siste året har ca. 500 leger og sykepleiere gått over til de private aktørene. Svensken Bertil Rexler driver et headhunterbyrå, uten arbeidsgiveransvar, som rekrutterer leger både i Norge og Sverige. Han blir ofte oppringt av leger som lurer på hvor mye han «byr» for dem.

- Helsevesenet har blitt big business. Legene er til salgs, og de har makt å sette bak kravene. Noen av disse er også useriøse og uten andre ambisjoner enn å tjene penger. Selv har jeg en svarteliste der verstingene havner, forteller Rexler.

På Rexlers svarteliste står ca. 100 leger, og den inkluderer alkoholikere, pillemisbrukere, sex-trakassører og leger med falske referanser og dårlige språkkunnskaper og samarbeidsevner. Nylig feiret en liten norsk kommune med champagne: det var ett år siden den svenske problemlegen forsvant.

Bekymret

Norsk Sykepleierforbund har beklaget at det nå er et flertall i Stortinget for utleie av helsepersonell. KS og Den norske Lægeforening er skeptiske.

UTLEIE-LEGEN: - Fordelen ved å gå via et firma er at de ordner alt det praktiske i forhold til skatt når du jobber i utlandet, sier den danske kirurgen Finn Brøns.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer