LØNNSOMT: Bright Products solgte sollamper for 165 mill. i fjor. Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen.
LØNNSOMT: Bright Products solgte sollamper for 165 mill. i fjor. Foto: Andreas Klemsdal/Finansavisen.Vis mer

Superlønnsom flyktningbistand

Norske Bright Products tjente 27 millioner kroner på å selge solcellebaserte lamper til FN i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Veksten skyldes i all hovedsak en kontrakt med FNs høykommissær for flyktninger. Vi er godt fornøyde med fjoråret, sier Johan Gjærum, finansdirektør i Bright Products.

Selskapet startet utviklingen av solcellebaserte lamper og mobilladere i 2009. Produktutviklingen ble delvis finansiert av såkalt crowdfunding, eller folkefinansiering, etter at selskapet lyktes med å hente inn rundt 300.000 kroner gjennom nettstedet Indiegogo.com, skriver Finansavisen.

Senere tegnet tidligere Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen seg i en av flere emisjoner, hvor han bladde opp 2,5 millioner kroner og ble en av hovedaksjonærene i selskapet.

Gjennombruddet kom høsten 2014 da selskapet fikk ordrer fra FN.

I fjor bidro avtalen om salg av den solcellebaserte lampen SunBell til at selskapet tredoblet omsetningen til 165 millioner kroner. Samtidig sitter eierne igjen med 27 millioner kroner på bunnlinjen før skatt.

Har ordrer for 100 mill. i år

- Organisasjoner som skal samarbeide med FN må i utgangspunktet ha tre års positiv driftshistorikk. Det hadde ikke vi i 2014, som var vårt første år med produkter i markedet, sier Gjærum til Finansavisen.

– Så langt i år har vi imidlertid fått ordrer på over 100 millioner kroner, sier han.

Samlet sett har Bright Products levert over 1,5 millioner lamper siden oppstarten.

- Vi er en liten bedrift som har brukt de to siste årene på å bygge opp en organisasjon. Parallelt med avtalen med FN arbeider vi med å bygge kommersiell distribusjon primært i Afrika, sier Gjærum til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Hegnar: Boligprisene vil falle ganske mye
Braathens oppgjør: Sparket seks flysjefer