Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Supermakt med stinkbomber

USA satser stort på utviklingen av ikke-dødelige våpen som: Laser, lyd- og mikrobølger som blinder, smerter og lammer. Men også avanserte ikke-dødelige kjemiske våpen og voldsomme stinkbomber er under utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en voksende selvpåtatt rolle som verdenspoliti endres oppgavene for de amerikanske styrkene som er utplassert omkring i verden. I et Bagdad etter krigen vil evnen til såkalt «Crowd control» - å ha kontroll på store menneskemengder og demonstranter - være viktigere enn soldatenes rene stridsevne. Akkurat som det var i Kosovo i 2000 og i Mogadishu i 1993.

I Mogadishu gikk det galt. Men i Kosovo gikk det ikke så verst for amerikanerne - til tross for en rekke sammenstøt og mindre opptøyer. At det gikk så bra som det gjorde, skyldes trolig i stor grad amerikanernes satsning på utvikling og bruk av ikke-dødelige våpen, ifølge Popular Science.

- Målet med en konflikt er at den skal løses. Og vi har funnet ut at når folk blir godt behandlet i en konflikt, så hjelper det enormt til å gjenopprette orden, sier oberstløytnant James Brown, som selv ledet soldater i kamp mot sivile i Kosovo i 2000, til tidsskriftet.

Blant våpnene amerikanerne brukte i Kosovo var skumgummikuler, som de skjøt mot krakilske sivile som angrep med steiner. Skumgummikulene ble brukt med god effekt i situasjoner hvor det tidligere ville vært naturlig for amerikanske soldater å skyte med skarpt. Men skumgummikulene er trolig blant de minst interessante ikke-dødelige våpnene amerikanerne har utviklet.

Så viktig har utviklingen av ikke-dødelige våpen blitt for USA, at Det amerikanske forsvarsdepartementet i 1996 opprettet et eget direktorat med navnet «the Joint Non-Lethal Weapons Directorate», eller «Fellesdirektoratet for ikke-dødelige våpen».

Tegneserie-våpen

Direktoratet har åpenbart hatt hendene fulle siden oppstarten. Popular Science forteller om og lister opp minst 30 ulike våpentyper som er skapt de siste årene. Noen av disse våpnene er kjent gjennom presseomtale allerede, som den såkalte e-bomben og mikrobølgebomben .

Men de fleste av disse våpnene har du neppe hørt eller drømt om før, kanskje bortsett fra hvis du har lest Supermann eller andre tegneserier.

Ikke-dødelige våpen

Her er noen av de ikke-dødelige våpnene amerikanerne har laget, ifølge Popular Science:

 • Active Denial System - Pain Beam: Millimetertykk smertestråle, levert som en mikrobølge eller en form for konsentrert energistråle sendt fra en stor tallerkenantenne. Strålen får vannmolekylene i cellene til å vibrere og varmer opp de ytterste hudlagene langt over smerteterskelen, men uten å lage brannsår.
 • The Sticky Shocker: Skyter først en rekke små metallpigger eller piggtråd på klærne til motstanderen. Sender deretter serier med solide «karameller» av lammende elektriske støt.
 • Sticky Foam: Skum som sprøytes utover bakken eller over menneskemengde, som gjør at de blir ekstremt klissete, setter seg fast, får bevegelsesproblemer. Kan forsinke framrykkende fiender.
 • Slippery Foam: Ekstremt glatt skum som sprøytes på bakken slik at folk som prøver å krysse området mister fotfestet.
 • Advanced Tactical Laser: Laservåpen med en fire tommer tykk stråle som skal kunne brenne seg gjennom metallet på tanks mer enn 13 kilometer (9 miles) unna.
 • Veiling Glare Laser: Blinder mennesker i kortere perioder.
 • Anti Personell Acoustics: Forskjellige våpen som benytter lydbølger til å sette motstandere ut av spill. (Noen slike har vi skrevet om før i artikkelen Med lydstråler som våpen).
 • Entanglement Grenade: Et garn/nett skutt ut over grupper via granat, for å fange dem/sette dem ut av spill.
 • Obscurants: Redusere sikten med røyk over bakken, blekk og liknende under vann.
 • Flash: Granater med ikke-eksplosive blitzpærer, for å blende mennesker og spre grupper.
 • Skumgummi- og gummiammunisjon: En rekke forskjellige ammunisjonstyper, alt fra små gummiballer til gummikuler og skumgummigranater.
 • Ground Vehicle Stopper: Mikrobølge-våpen som setter elektronikken i ulike bakkekjøretøy ut av spill og stopper dem.

  Kilde: Popular Science

Blant annet har amerikanerne utviklet superglatt og klissete skum, som sprutes på bakken for eller over motstanderne og setter dem ut av spill, for ikke å glemme laservåpen som skal kunne kutte seg gjennom metall mer enn 13 kilometer unna og superkaustiske kjemikalier som skal ødelegge metall i fei.

Skyt en journalist

Popular Sciences journalist, Eric Adams, var ikke snauere enn at han meldte seg som prøvekanin til et av de mest spektakulære våpnene: Active Denial System, som er en form for smertestråle. Strålen varmer opp de ytterste hudlagene langt over smerteterskelen, men uten å lage brannsår. Journalisten holdt ut i to sekunder begge gangene han prøvde strålen, men ble ikke brent.

Det lengste noen har klart å holde ut smertestrålen er tre sekunder, ifølge forskerne Adams snakket med. Beskrivelsen hans av de to sekundene opplevelsen varte, tyder på at våpenet er svært effektivt:

- Jeg følte et varmt punkt bak på ryggen. Et millisekund senere ble varmen dramatisk intensivert, som om noen presset en elektrisk tennstav hardt mot ryggen min. Jeg ventet å høre fresing og kjenne lukta av brent kjøtt. Smerten eksploderte til det punktet hvor jeg ikke lenger klarte å tenke, og slettes ikke hadde kontroll på reaksjonene mine, skriver Adams.

Grusom stank

Amerikanerne har også utviklet såkalte «Malodorants» - kjemisk utviklede lukter. På norsk kunne de kanskje fått navnet stinkodoranter, for det er snakk om de verste luktene vi kjenner til. Amerikanerne benyttet seg blant annet av psykologer til utvikling av de luktene som plager oss mest.

- Vi fokuserte på lukter med biologisk opprinnelse, ut fra antakelsen om at disse ville ha størst sjanse til å bli universelt gjenkjent og oppfattet som motbydelige, forklarer psykolog Pamela Dalton, ved the Monell Chemical Senses Center i Philadelphia.

Stanken av spy, menneskelige ekskrementer, urin, svette, råtnende fisk, råtnende menneskekropper og brent hår er blant eksemplene psykologen ramser opp.

Luktene skal kunne brukes både til å psyke ned, kvalme og forvirre fiender, samt brukes til å spre menneskemengder og evakuere bygninger. Noen få luktmolekyler i lufteanlegget skal være nok til å tømme et hus.

Også mer alvorlige kjemiske stoffer og gasser, til bedøving av mennesker er laget. Bruken av slike er imidlertid svært omdiskutert, blant annet fordi grensa til kjemiske våpen begynner å bli tynn. Også erfaringene med russernes gassbruk under gisselaksjonen i Moskva i fjor, hvor 128 gisler døde av den «bedøvende» gassen, har gjort bruken av slike stoffer omdiskuterte.

- Våre motstandere har gjort ting som å bruke menneskelige skjold - kvinner og barn - og gjemme seg blant sivilbefolkningen. Vi må være i stand til å stoppe dem, eller drive bort kvinnene og barna, så vi kan konfrontere de væpnede motstanderne. Våre soldater må kunne forsvare seg, sier oberstløytnant Paul Thee the High Power Microwave Division ved det amerikanske luftforsvarets forskningsinstitutt.

Både han og resten av de involverte forskerne og militære er forberedt på debatt rundt bruken av en rekke av de nye våpnene. Pentagons advokater er hele tida inne i bildet for å sikre at våpnene som utvikles ikke er ulovlige. Men man bør være svært åpne rundt hvilke våpen som er utviklet, om ikke annet, så for å forhindre panikk når våpnene brukes, skriver Popular Science.

- Skumgummi-granater kommer ikke susende med lapper på seg som forteller at «dette vil ikke drepe deg», påpeker en kritiker.

<B>SPY, URIN OG EKSKREMENTER: </B>For ikke å forglemme råtten fisk og råtnende menneskekropper. Det er blant luktene som brukes i amerikanske stinkvåpen. Luktene skal psyke ned og kvalme motstandere, samt brukes til å spre menneskemengder og evakuere bygninger.<br>Foto: SCANPIX
50.000 VOLT: USA holder i det lengste bilder av de nye våpnene sine unna pressen, men her er det britisk politi som har kjøpt inn et av de amerikanske ikke-dødelige våpnene - en M26 Advanced Taser. Med pistolen skyter man ut pigger, eller ståltåder med pigger, mot motstanderen og sender 50.000 volt i kroppen hans. <br>Foto: REUTERS<br>
<B>CROWD CONTROL: </B> Svært mange av de ikke-dødelige våpnene er laget med tanke på å kontrollere, stagge og roe ned sinte menneskemengder.<br>
<B>SMERTESTRÅLER: </B>Popular Sciences journalist, Eric Adams meldte seg som prøvekanin til et av de mest spektakulære våpnene: Active Denial System, som er en form for smertestråle. Strålen varmer opp de ytterste hudlagene langt over smerteterskelen, men uten å lage brannsår. Smertestrålen leveres via en antenne omtrent som den over, ifølge Reuters.<br>Foto: REUTERS
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media