Supermaktens nye president

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Voldsbølgen i de palestinske selvstyreområdene og terroranslaget mot et amerikansk krigsskip i Jemen, har brakt ny spenning inn i presidentvalgkampen i USA. Med ett knyttes spørsmål om kandidatenes karakter, kunnskap og dømmekraft til uforutsigbare begivenheter med global sprengkraft. Den som skal bli president for verdens eneste gjenværende supermakt, må mestre noe mer og noe større enn rent nasjonale stridsspørsmål.
  • Samtidig er det dessverre ikke mulig å bli president i USA - eller for den saks skyld senator i New York - uten å framstå som nærmest betingelsesløs hjertevenn med den israelske staten. I åtte år, helt til det viste seg å være for seint, har president Bill Clintons ettergivenhet overfor Israels overlagte brudd på FNs resolusjoner og de to Oslo-avtalene, vært et hinder for en endelig fredsløsning.
  • Verken visepresident Al Gore eller Texas-guvernør George W. Bush hadde mot til å bryte ut av dette mønsteret da Midtøsten ble drøftet under den andre debatten mellom de to. Da de natt til i går møttes til en tredje og siste debatt i St. Louis i Missouri, ble internasjonale forhold bare overflatisk berørt. I mellomtida var 17 døde marinesoldater sendt hjem i kister, etter et primitivt selvmordsangrep selv ikke den mest avanserte teknologi kunne ha forhindret.
  • Etter sammenbruddet i Camp David i sommer, drapsbølgen de siste ukene og et forholdsvis mislykket toppmøte i Sharm el-Sheikh er det ikke noe igjen av Clintons drøm om fred mellom Israel og palestinerne i hans regjeringstid. Sammenstøtene på Vestbredden kan gjerne betraktes som seinskader av Lewinsky-affæren og den påfølgende riksrettssaken. Verdens mektigste mann var politisk impotent da freden fremdeles var en mulighet.
  • I øyeblikket er det umulig å vite om Bush eller Gore blir Clintons etterfølger. Men de må begge revurdere sine reflekser i forhold til Israel og den mektige jødiske lobbyen i USA. Det er bare USA og landets nye president som kan lede Israel til en endelig fredsavtale med en selvstendig palestinsk stat.