- Supermann hadde rett

Frøhvelvet på Svalbard sjette beste nyskapning i 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Supermann hadde rett. Skal du lagre noe sikkert, bygg et fort i fjellet nord for Polarsirkelen, mener tidsskriftet Time Magazine, som har kåret frøhvelvet på Svalbard til 2007s sjette beste nyskapning.

Det anerkjente tidsskriftet Time Magazine har plassert Svalbard globale frøhvelv på sjetteplass på lista over de 50 beste oppfinnelsene i 2007.

Hvelvet fungerer som en backup for de rundt 1.400 frøbankene rundt om i verden som lagrer matfrø og nytteplanter. Til nå er 320.000 av de 4,5 millioner frøplassene i hvelvet fylt opp.

«Det trengs sårt, siden så mange som halvparten av frøbanker i utviklingsland er truet av naturkatastrofer eller generell ustabilitet. Selv om hvelvet mister strømmen, holder det arktiske klimaet frøene stabile i tusener av år.» skriver Time Magazine, som sammenligner ideen med Supermanns arktiske skjulested.

- Dette underbygger at Norge gjorde rett da vi tilbød verden et hvelv for å lagre sikkerhetskopier av vår genetiske arv for nytteplanter, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i en pressemelding.

Frøhvelvet ble såvidt slått av partikkelakseleratoren på forskningssenteret CERN i Sveits, mens førsteplassen gikk til det første DNA-testsystemet i forbrukerprisklassen.

(NTB)

Europakommisjonens president Jose Manuel Barroso (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg bar den første frøbeholderen mellom seg på vei til den offisielle åpningen av Svalbard Globale Frøhvelv i februar. Hvelvet er verdens største globale samling av matfrø og nytteplanter. Lageret er plassert en knapp kilometer fra flyplassen i Longyearbyen og skal fungere som en «sentralbank» for verdens frø. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Europakommisjonens president Jose Manuel Barroso (t.v.) og statsminister Jens Stoltenberg bar den første frøbeholderen mellom seg på vei til den offisielle åpningen av Svalbard Globale Frøhvelv i februar. Hvelvet er verdens største globale samling av matfrø og nytteplanter. Lageret er plassert en knapp kilometer fra flyplassen i Longyearbyen og skal fungere som en «sentralbank» for verdens frø. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer
- Supermann hadde rett