Supermann i cowboystøvler

DES MOINES (Dagbladet): - Tipper og jeg vil slåss for at familien skal få bedre vilkår for samhold og styrke, sier Al Gore, og viser supermannprofilen til 3000 tilhørere. Stedet er Iowa. På podiet sitter Tipper og applauderer sin ektemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tipper og jeg. Al Gore gjentar det stadig: - Tipper og jeg.

Al Gores gode forhold til kona og resten av familien er et av hans sterkeste kort - som han gjerne spiller på. Selv på bakteppet står det «Al and Tipper Gore - Change that works for working families».

I Iowa er familiemannen Gore brunbarket og nyslanket. Og ute for å sanke stemmer.

- Vi kaller ham Supermann, hvisker kampanjeleder Kiki til Dagbladets utsendte. For visepresident Al Gore ser ut som filmstjernen Christopher Reeves Supermann. Han er høy og pen, rakrygget og mektig. Ved sin side har han blonde og blåøyde Tipper. På familiegarden i Tennessee venter døtrene, Karenna, Kristin og Sarah, og sønnen, Al Gore den tredje. Og barnebarnet som ble født på nasjonaldagen, 4. juli, i år.

Nå vil Al Gore bli verdens mektigste mann. Derfor har han skiftet fra lakksko til cowboystøvler. Fra politikerdress til mer sportslig antrekk. Fra tørr opplesing av manus til gestikulerende fri-taling foran talerstolen. Han er en liberal politiker, har inhalert marihuana, råkjørt i ungdommen og elsket sin Tipper siden han traff henne som 17-åring. Det er 34 år siden.

- Al er blitt mye løsere i formen, sier politiske kommentatorer overrasket etter visepresidentens runde i Iowa.

Dårlig løgner

Problemet til Al Gore er at han er en dårlig løgner. Selv fiendene hans beskriver ham som hederlig, kunnskapsrik og et skikkelig menneske. Al Gore meldte seg til Vietnam for ikke å ødelegge farens senatorvalg i 1970. Det var bare to fra Harvard som dro til Vietnam den gangen. Da han kom tilbake, søkte Gore sjelefred i religiøse studier for å løse konflikten mellom sin fysiske deltakelse i en krig han motsatte seg psykisk. Som alltid hadde plikten gått foran egne behov.

En trestokk, sier mange. En mann som aldri har vært i nærheten av grasrota, sier andre. Clinton-befengt, sier de argeste. De fleste vet ikke at foreldrene bestemte seg for at Al skulle bli noe stort allerede samme dag han ble født. Fødselen ble annonsert på førstesiden i en av Tennessee-avisene. Intet mindre, sa senator Albert Gore da kona Pauline fødte deres første og eneste sønn.

Fattige kår

- Foreldrene mine kom fra fattige kår i Tennessee. Mor lånte penger og sleit seg til utdannelse som advokat. Far forlot bondegarden og ble lærer. Utdannelse forandret livet deres totalt. Utdannelse er nøkkelen til framtida for alle amerikanere. Derfor må den offentlige skolen styrkes med mindre klasser og bedre lærere, forteller Al Gore sine tilhørere.

For pappa Albert Gore kom fra enkel bondeslekt. Egentlig ville Albert brødfø seg som felespiller, men i det lå det ingen framtid. Derfor ble Albert lærer, og seinere senator. Hans Pauline brukte sin advokatkunnskap til å være mannens rådgiver og reisefølge i politikken.

Og lille Al vokste opp i suite 809 i Embassy Row i Washington, hvor det flate hotelltaket var eneste lekeplass. Hans ti år eldre søster Nancy var barnevakt og smugrøyker. Al selv ble superansvarlig og gjorde alltid de riktige tingene.

Og det er prektighetsstemplet som er Al Gores kjerne-problem. «Gore is a bore», heter det. I 80-åra stilte Tipper seg i spissen for å sensurere rocketekster. Politikerfruer i Washington ville ha en slutt på seksuelle hint fra Prince eller Van Halen. Al brukte alt han hadde av diplomati for å dempe bråket rundt Tippers sjokk-gruppe. Blant dem som raste mest var Frank Zappa. Eneste spor etter fruenes angrep er imidlertid små advarsler på CD-er om frittalende tekster.

Døden nær

Nå vil Al Gore helst at president Bill Clinton skal se en annen vei enn hans. Clintons håndslag skremmer bort velgere. Presidenten har svart at Gore selv får si fra når han trenger Clintons støtte.

Visepresidenten har selv forsøkt å være personlig med det amerikanske folk ved å fortelle om søsteren som døde av lungekreft i en alder av 46 år, og at hans eneste sønn har vært døden nær. Og Tipper har økt privatsnakket med å fortelle om sine depresjoner. Men Al Gores sterkeste kort for den vanlige amerikaner er hans forhold til Tipper og resten av familien. I tillegg er de gode økonomiske tidene på hans side. Utfordringen foran valget blir fri abort, prøvestansavtale, våpenbegrensning, miljøvern, mer penger til helse og utdanning, en aktiv utenrikspolitikk og deltakelse i internasjonalt arbeid via FN og NATO.

Kilder: Bob Zelnick: «Gore, a political life», Washington Post, Time, personlig tilstedeværelse, AP, CNN, New Republic.

GODT: Al Gore og Tipper har vært gift i 34 år. Det gode ekteskapet er et av Gores sterke kort.