Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Supermann» imponerer

NEW YORK (Dagbladet): «Faktum er at hr. Reeve leverer en enormt imponerende regidebut.» Dette skriver kritikeren i New York Times om det timelange familiedramaet som sendes på HBO-kanalen i USA i kveld i regi av «Supermann», Christopher Reeve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen «I skumringstimen» er et kammerdrama der hovedpersonene er en mor som spilles av Glenn Close og hennes sønn som spilles av Robert Sean Leonard. Han sitter i rullestol og er døende av AIDS.

Kritiker John J. O'Connor tar straks tak i sammenlikningen med regissør Reeves skjebne og skriver at man kan tenke på freudianske undertoner og sublimert angst. Christopher Reeve er lammet fra halsen og ned etter at han brakk nakken i en rideulykke i 1995. Men kritikeren avviser den slags spekulasjoner og hyller regidebutantens filmdrama på dets egne premisser.

«Supermann» Christopher Reeve brakte fjorårets Oscar-publikum på beina med tårer i øynene da han helt overraskende, sittende urørlig i rullestolen, alene på den digre scenen, holdt en appell om filmkunstens ansvar for å ta opp alvorlige og viktige saker.

Hektisk

I tråd med sine egne ord fra i fjor debuterer han med en film om menneskelig kontakt mens livet ebber ut.

Filmen fikk en stjernespekket premiere i Hollywood i uka som gikk. Og Reeve selv fikk sin stjerne innfelt i stjernegata i filmbyen. Han er blitt intervjuet på nytt i en time av CNNs Larry King, og han har vært hos Jay Leno.

Reeve sier til Associated Press at filmen ikke handler om AIDS. Ordet blir aldri nevnt.

- Det er en film om forsoning og helbredelse stilt overfor et enormt tap, sier han.

Forsoning

- Denne unge mannen vender hjem etter et brudd på fire år med sine foreldre. Det fører til en grunnleggende endring i deres liv. Jeg ser den mer som en forsoning i foreldrenes forhold, enn som en film om en ung manns død.

På premieren i Hollywood fikk Reeve stående applaus.

- Det har vært utrolig flott å se at filmen har fått sånn fin mottakelse, sier han og gleder seg samtidig over den nedfelte stjernen i stjernegata.

Ros

Skuespillerne i Reeves film får også strålende kritikk i New York Times. Glenn Close som nå går på kinoene som Cruela De Vil i «101 dalmatinere», «minner oss nok en gang om at hun også kan være den aller mest subtile og bevegende skuespiller». Hennes motspiller Robert Sean Leonard fra «Dead Poets Society» får også mye ros, sammen med Bridget Fonda som spiller søsteren og David Straithairn som spiller faren. Whoopi Goldberg spiller sykesøster i en liten rolle, men på en måte som får kritikeren til å inkludere også henne i godordene.

Fra rullestolen

Christopher Reeve regisserte fra et rom som var utstyrt med TV-monitorer, mikrofoner og høyttalere.

- Det gjorde ham ikke mindre sta, viljesterk og krevende at Chris satt i rullestol. Chris styrte settet omtrent like godt som Roosevelt styrte landet, sier hans produsent Fred Zollo til Associated Press.

Neste år planlegger Reeve å regissere en ny film, som skal hete «Tell Me True».