Supermann til valg

Jens fikk i hvert fall dem uten stemmerett til å le.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HARDE SKYTS og myke ord legges inn fra alle fløyer nå. De blå, grønne, gule og røde bruker all retorikk og sjarm for å få folk over på sin side. Hvilket er fint, det er jo jobben deres. Partiene bruker masse penger på reklamekampanjer, frisørutgifter til partilederne og godteri for å få skremt oss med stemmerett ut av den farlig bedagelige sofaen.

SV HAR BESTUKKET oss med fløtekarameller. Det hele fant sted en vakker høstdag da sola skinte. Partiet har antakelig forstått at det gode liv er viktig. Først gir de kylling til skolebarna - så overøser de oss voksne med godteri. Arbeiderpartiet var også ute på frierføtter samme dag, men de satset på kjærlighet. På pinne med kirsebærsmak. De uten stemmerett ble mest begeistret for den. Kan hende mener de røde at det er slik at veien til mors og fars stemmeseddel går gjennom dem uten stemmerett.

PÅ EN AV HOVEDSTADENS aller største kinoer fikk vi nemlig Jens Stoltenberg i supermannversjon ganske nylig. Han kom susende på det mest gedigne lerret. En ettermiddag på barneforestilling. Reklamekampanjen gjør det klart at partiet har vokst fra små ambisjoner som det norske hus, nå er det verden som skal erobres. Opplevelsen ga klare hentydninger til en animasjonsfilm om noen utrolige supermennesker som har begeistret unger landet over. Språk og form gikk med andre ord rett inn hos dem som ikke er gamle nok til å stemme, men har våknet såpass at de lurer på hvem vi voksne heier på til valget.

TIL TROSS FOR Jens\' supermanntakter som framkalte god latter, er det sannsynlig at flere av de uten stemmerett heier på Høyre. Det blå partiet stilte nemlig på stand med ballonger, høyreblå brus og drops med partilogoen på. Partiet til Erna har også forstått at buttons og klistremerker er gull verdt for små samlere. I motsetning til RV og Venstre, som bare stiller med lapper. Papirlapper blir som kjent ofte liggende i en krøll nederst i sekken. Venstre ble faktisk litt snurte da vi antydet gavmildhet fra opposisjonens side, og de påpekte at det tross alt ikke er alle som får penger fra LO.

NRK BLE TIDLIGERE beskyldt for å være en velsmurt propagandamaskin for Arbeiderpartiet. Nå lyder utsagnet fra enkelte at rikskringkastinga rett og slett går de borgerliges ærend. Ikke vet vi. Det vi har observert er et taktskifte i språkbruk. Siden kanalen har mistet fotballrettigheter av det svært kostbare slaget, har de åpenbart satt ekspertkommentator Arne Skeie i nytt arbeid. Skeies kjente røst annonserer nemlig for valgnattas sendinger på et språk massene begriper: Greier de rødgrønne å ta ballen fra de blågule - eller blir det hele avgjort ved straffesparkkonkurranse?