Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SUPERMANN VIL BLI FAR IGJEN

Han kan ikke røre armer eller bein, og strever med å puste på egen hånd. Men «Supermann» Christopher Reeve (43) bygger seg sakte men sikkert opp igjen. NEW YORK (Dagbladet): Tragedien rammet Christopher Reeve den 27 mai i fjor under et spragridningsstevne i Virginia. Han red sin sju år gamle «Eastern Express» da hesten bråstoppet foran et hinder og kastet rytteren i bakken med hodet først. Han brakk flere nakkehvirvler og ble lam fra halsen og ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stille liv på et bortgjemt sykehjem så ut til å bli hans skjebne. Men etter at Christopher Reeve våknet på sykehuset med kona Dana Morosini ved sengekanten, har paret slått en hel verden med undring og beundring.

Slik som i februar i år da Reeve var gjest hos CNN's Larry King. I den samtalen fortalte Reeve at han savnet å jobbe som skuespiller, men at han ikke behøvde å savne kjærlighetslivet. Kona Dana som er «vakker og helt enestående», fikk ham til å føle seg «som en tenåring».

Dana lo forlegent og ble litt sjenert da jeg spurte dem om sex, men hun sa at «Vi kan gjøre det». Jeg synes det var vakkert, sa TV-stjernen Barbara Walters etter at hun hadde intervjuet paret.

På scenen igjen

Snere satten en milliard TV-seere seg opp i godstolene og fulgte med da Christopher Reeve plutselig satt midt på scenen under utdelingen av årets Oscar-priser.

Bare produsent Quincy Jones og noen få av hans nærmeste medarbeidere kjente på forhånd til planene.

Og det gikk et synlig sjokk gjennom den blaserte, og selvopptatte forsamlingen av forventningsfulle filmstjerner da de så kollegaen sitte der alene i rullestolen midt på den nakne scenen.

Flere gråt mens han snakket, -langsomt, men glassklart. Han oppfordret Hollywood til «å gjøre det enda bedre» ved å «ta opp de viktige spørsmålene».

En serie klipp fra filmer som «In the Heat of the Night», «Philadelphia» og «Schindler's list» understreket poenget og sto i kontrast til en rekke av klippene som var vist under prisutdelingen.

Selvmordstanker

Sønnen Will på tre år spør ofte om pappa kommer til å gå igjen. Faren svarer alltid at «det håper jeg virkelig».

Selv om det virker umulig der han sitter i rullestolen som han styrer ved å blåse i et rør, fastholder Reeve at han skal på beina igjen. Han har gjenvunnet tre firedeler av følelsen i venstrefoten, og han sverger at han skal gå i løpet av ti år.

Men stålviljen til Supermann er ikke helt blank.

Han har fortalt om desperasjonen han har følt etter ulykken. I det første TV-intervjuet han ga til stjernejournalisten Barbara Walters fortalte han om selvmordstanker.

«I ti minutter» hadde livet ikke vært verd å leve. I to måneder etter ulykken kom «demonene til meg om natta».

«I drømmene er jeg hel igjen. Rir på hesten, leker med familien... Vi elsker, vi gjør alt sammen. Og så plutselig våkner jeg opp. Klokka er 2 om natta. Jeg ligger i senga og kan ikke røre meg. Jeg ligger i en pustemaskin....

- Det er det verste.

Han sa til Dana at «kanskje er det best at jeg ganske enkelt sjekker ut».

«Da svarte Dana at du er fortsatt den samme, og jeg elsker deg», fortalte Reeve.

An hensyn til barna

Han sier at han valgte å leve av hensyn til barna. Han har Will (3) med Dana, og Matthew (16) og Alexandra (12) med sin første kone.

«Jeg kunne se hvor mye de trengte meg og ville ha meg», sa han om sin sønn.

Arbeider

Da jula nærmet seg i fjor, fikk Reeve flere tilbud om arbeid.

«Jeg har mange gode år foran meg, men jeg må lære meg å leve på en annen måte», sier han.

Han er begynt på selvbiografien som skal utgis på storforlaget Random House. Ryktene sier at Reeve får 20 millioner kroner for boka som han skriver sammen med forfatteren Roger Rosenblatt.

«De eneste grensene som finnes er de man setter for seg selv», sier Reeve.

Han trenger inntekter. Sykeforsikring løper ut om halvannet år. Da når den taket på 55 millioner kroner. Pleien han har behov for, koster 18 millioner kroner i året og investeringene som han gjorde etter Supermann-filmene, har ikke slått til.

«Det så bra ut for et par år siden, men ikke nå lenger», sier han.

Han skal spille inn stemmen til Kong Arthur i tegnefilmen «The Quest for Camelot» i sommer. Og han skal spille inn åpningen til en annen tegnefilm som skal ut til jul og har tittelen «The Lion and The Lamb». Sammen med sangeren Amy Grant la han på stemmene til denne filmen for to år siden.

- Men han avslår å spille sentimentale roller som handikappet, sier Reevs agent.

Spøkte

Christopher Reeve opptrådte offentlig for første gang etter ulykken i oktober i fjor.

Slik beskrev Associated Press ham da:

«Med glimt i de blå øynene, og de regelmessige trekkene penere enn noen gang, fikk han alle til å slappe av ved å spøke med den tunge skjebnen som har rammet ham.»

Oppgaven var å dele ute en pris fra Creative Coalition til skuespilleren Robin Williams, og han fortalte at Williams hadde besøkt ham på sykehuset allerede fem dager etter ulykken. Da framførte komikeren en sketsj som russisk doktor for pasienten i senga. «Jeg så på Robin Williams og visste at livet kom til å bli bra likevel,» fortalte Reeve og føyde til:

«Da livet mitt hang i en tynn tråd, steppet Robin inn for å yte hjelp.»

De 500 kjendisene som fylte ballsalen, fikk høre at han først hadde bestemt seg for å komme til utdelingen da han husket hva engelsklærerinnen en gang hadde sagt til en annen elev om å møte opp på skolen:

Hun sa at «den eneste unnskyldningen du kunne ha kommet med, hadde vært at du hadde fått kuttet av armer og bein. Men selv da kunne du jo ha kommet i en kurv.

«Så jeg tenkte det var best å møte opp,« sa Reeve.

Pleies hele døgnet

Dana har lært seg å bli en fullverdig sykepleier. Hun har også utstyrt huset med ramper og heiser til rullestolen.

Men lammelsen krever behandling døgnet rundt. Han må vendes hver annen time for å unngå liggesår. Om morgenen får han hjelp til å stå opp av sengen av en mannlig sykepleier som også bader ham og kler på ham.

Hver dag må Reeve slåss mot kramper og spasmer i de lamme musklene. Han bruker et sykkellignende apparat som holder beina i bevegelse.

Buksene hans er spesiallagde med elektroder som får musklene til å bevege seg. I tillegg må bein og armer strekkes og bøyes. Det er det oftest Dana som gjør.

På turne

Reeve er bestemt på å gjennomføre en foredragsturne landet rundt. Der vil han snakke om reformer i forsikringsordningene slik at lamme pasienter som ham selv ikke blir fratatt forsikringsutbetalinger etter en viss tid. Han støtter et lovforslag som hever maksimumsgrensene på sykeforsikringene.

«Han er fast bestemt på å yte sitt bidrag», sier senator James Jefford som har satt fram lovforslaget i Senatet.

Reeve forteller om medpasienter på Kessler's rehabiliteringssykehus i New Jersey som var utilstrekkelig forsikret.

«Noen av dem er endt opp i sykehjem der de blir sittende og stirre ut av vinduet så lenge de lever.»