Supermateriale lages i Norge

Trondheim/Oslo (ANB): Et nytt og ekstremt sterkt materiale kan om få år danne grunnlaget for helt nye flytyper og båter. Norske forskere er helt i tet for å få til masseproduksjon karbon nanorør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved Sintefs material og kjemidivisjon som har lyktes med å utvikle en prosess for masseproduksjon av det nye supermaterialet.

– Dette materialet veier tiendeparten av stål, men er mange ganger så sterkt. Bruksområdet er kjempestort, sier seniorforsker Bodil Monsen ved Sintef til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

14 år etter at materialet ble oppdaget, kan en nyutviklet reaktor i Trondheim utgjøre starten på noen ingen foreløpig ser den fulle rekkevidden av.

– Materialet har svært mange verdifulle egenskaper. Det kan blant annet blandes med plastmaterialer, og gjøre plasten elektrisk ledende, sier Monsen.

Seniorforskeren ser for seg en ikke alt for fjern framtid der plasmaskjermer nesten ikke veier noen ting, og nærmest er uknuselige. Båter som tåler ti ganger mer belasting enn skip med dagens skrogmaterialer, og fly som får langt større rekkevidde.

Forskerne i Trondheim bekrefter også at produksjonen av forsvarsmateriell som stridsvogner kan bli revolusjonert.

(ANB)