Superpillen tar dårlig ånde

Noen pusser tunga til de brekker seg, andre bruker skrape eller sinkholdig tannpasta. Sju av ti nordmenn har skrekk for å ha dårlig ånde. Nå er et nytt åndevåpen i salg: sugetabletter med bringebærsmak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er først i verden med å lage tabletter mot dårlig ånde. En tablett er alt du trenger for å holde luktproblemet unna i flere timer. Produktet er helnorsk og ble godkjent av Statens næringsmiddeltilsyn for få uker siden. Sugetablettene, som inneholder sink, selges nå på apoteket.

- Tablettene er mer effektive og virker lenger enn de produktene som allerede finnes på markedet. Tar du for eksempel en tablett før du legger deg, er den fremdeles virksom når du våkner dagen etter, sier Sonni Mette Wåler, førsteamanuensis ved Odontologisk fakultet i Oslo.
Wåler er nå i full gang med å etablere en dårlig-ånde-klinikk på Odontologisk fakultet. Klinikken er den første i Nord-Europa.

Flaut

Internasjonale undersøkelser viser at over 70 prosent mener de i større eller mindre grad har et dårlig-ånde-problem. Om morgenen våkner over 50 prosent av oss med dårlig ånde.

Og det er ikke magen som er hovedleverandør av den kvalmende lukten. Den største synderen er vår egen tunge. Bakteriene trives i små mikroskopiske groper uten oksygentilførsel. Der bruker de svovelholdige råvarer til å produsere svovelholdige gasser. Og det skal svært lite til før det lukter fryktelig vondt. Den samme prosessen foregår i tannkjøttlommene til dem som har tannløsningssykdommer.

- Tabletten er ekstra effektiv fordi den blir liggende på tunga, som er hovedopphavet til dårlig ånde. Sinkinnholdet i tablettene nøytraliserer luktproblemet, sier Wåler.
Sink binder seg nemlig effektivt til svovel. Dermed dannes uløselige salter i stedet for illeluktende gasser.

Tør ikke gå ut

Wåler får daglig henvendelser fra folk som er overbevist om at de sliter med et stort dårlig-ånde-problem. De vil ha hjelp og gode råd.

- Mange er oppriktig bekymret. Men dårlig ånde er tabu, noe man helst ikke snakker om. For de fleste kan luktproblemet løses svært enkelt, understreker hun.

Ifølge henne kan en ubetenksom slengbemerkning være nok til at folk blir helt besatt på at det lukter vondt av munnen deres. Dette kan være et reelt problem, men ikke sjelden er troen på at man lukter vondt det som skaper problemet.

- En pasient fortalte at han ikke torde gå på kino lenger. Han var overbevist om at de tomme benkeradene foran skyldtes hans dårlige ånde, noe det viste seg at han ikke hadde, forteller Wåler.

SØT OG EFFEKTIV:</B> Her er det nye våpenet mot dårlig ånde: En sugetablett med bringebærsmak.