Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Superrente til 469.000 nordmenn

Du må betale 8,5 prosent i rente på lånet, men sentralbanksjef Svein Gjedrem slipper unna med 5,5 prosent. Det samme gjelder for en halv million nordmenn - uten at de vet om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vilkårene:

Lånets formål:

  • Kjøp av innskuddsleilighet
  • Kjøp av selveierbolig
  • Konverteringstilsagn ved nybygging
  • Utvidelse og ombygging av bolig
  • Refinansiering av boliglån
  • Skifteoppgjør i forbindelse med skilsmisse


Sikkerhet:
Du kan låne innenfor 80 prosent av det laveste beløp av lånetakst eller kjøpesum.
Nedbetalingstid:
Maks 30 år, hvorav inntil tre års avdragsfrihet.

Gjedrem har satt opp renta til bankene med 1,25 prosentpoeng hittil i år. Nå krever de fleste storbankene over 8 prosent rente for å finansiere boliglån med høy sikkerhet. Men dette gjelder ikke for ansatte i Norges Bank. De kan låne penger av arbeidsgiver og har kunnet ta rentesjokket med ro siden deres boligrente har ligget flatt på 5,5 prosent i hele år.

Totalt 469000 nordmenn kan skaffe seg det billige boliglånet som byråkratene i Finansdepartementet nyter godt av.

Betingelsen er at man medlem i Statens Pensjonskasse (SPK), noe blant annet lærerne i grunnskolene er. Men ordningen er lite benyttet:

- Bare 26000- 27000 av våre medlemmer har lån hos oss, opplyser økonomidirektør Kjell Baug i SPK.

Det er to grunner til at de statsansatte bør få øynene opp for den gunstige ordningen. For det første har rentenivået steget så mye at du må betale opptil tre prosentpoeng mer i en ordinær bank, sammenliknet med SPK. I tillegg ble lånet mye gunstigere i sommer. Tidligere gjaldt et tak på 350000 kroner, men i hovedtariffoppgjøret for de statstilsatte ble partene enige om å øke lånerammen til 500000 kroner. Det betyr at et ektepar, der begge jobber i staten, kan låne opptil én million kroner til denne superrenta.

I tillegg slipper man å skatte av frynsegodet så lenge renta er over 5 prosent.