Supersmarte Audris (6) utrolige monsterfelle har blitt en internett-hit

Hvorfor gjøre noe enkelt når du kan gjøre det vanskelig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke sikkert du har hørt om Rube Goldberg-maskiner før, men du har garantert sett dem i tegneserier og på film. Flåklypa Grand Prix er for eksempel full av maskinene som utfører en relativt enkel oppgave på en svært komplisert måte.

Lille Audri (6) er en av mange som har latt seg fascinere av Rube Goldberg-maskinene og hans impoerende «Monsterfelle». I Audris Rube Goldberg-maskin starter det hele med noen dominobrikker som dytter en liten kjegle, som deretter dytter et hjul, som igjen dytter ei kule nedover en spiral.

Kula får en voldsom fart nedover spiralen og utløser det som må være høydepunktet i seksåringens Rube Goldberg-maskin. Kula skrur nemlig på strømmen på en skjøteledning som gir strøm til en brødrister. Når brødristeren er ferdig, spretter den opp og setter i gang en liten ball som dytter på to nye baller ved hjelp av lange pinner liknende dem man finner på legekontorer.

Audri elsker realfag Den siste ballen detter deretter ned og treffer en rull med papir, som treffer en pinne som ligger på gulvet. Pinnen dytter deretter til et glass, som gjør at en trinse utløses og monsterfellen detter ned over et lite tøymonster, som så blir fanget.

Slik skal det altså gå. I teorien. Noe helt annet er å få samtlige 12 operasjoner til å gå helt perfekt, slik at monsteret kan fanges.

Audri er ikke særlig optimistisk og ser for seg noen timer med mislykkede forsøk, men til hans rørende glede lykkes han allerede i fjerde forsøk. Hvordan kan du se i videoen øverst i denne saken.

GLAD: Audri jubler når Rube Golberg-maskinen hans fungerer på fjerde forsøk.
GLAD: Audri jubler når Rube Golberg-maskinen hans fungerer på fjerde forsøk. Vis mer

- Audri har vært fascinert av Rube Goldberg-maskiner helt siden han var fem år gammel. Han har alltid vært interessert i realfag som matte, fysikk, kjemi, nanoteknologi og roboter, skriver Kristi, mora til Audri, i en mail til Dagbladet.

Monsterfelle på kjøkkenet Kristi forsikrer om at monsterfella var Audris idé og det var seksåringen selv som gjorde alt.

- Audri laget maskinen og regisserte til og med videoen. Han jobbet hver lørdag i tre uker med å bygge fella i kjøkkenet mitt, hvor han hele tiden justerte Rube Goldberg-maskinen. Som alle barn gikk han lei flere ganger, og når den egentlig var ferdig fikk han nye ideer som gjorde at det tok lenger tid, skriver Kristi videre.

Audris mor innrømmer at det ikke bare var gøy å ha en monsterfelle på kjøkkenet i tre uker.

- Jeg ble ganske lei av å tråkke over fella hans i tre uker, men Audri har alltid prosjekter gående i leiligheten vår, sier Kristi, som kan avsløre at Audri kjøpte inn brødristeren i fella for sine egne penger.

- Han fant den på et lokalt marked og kjøpte den selv. Han fortalte meg bare at han ville bruke den i en Rube Goldberg-maskin.
Videoen av lille Audris monsterfelle ble egentlig laget for å dele med klassekamerater, men er nå sett 700 000 ganger på YouTube.

Lar Audri bestemme På spørsmål fra Dagbladet om ikke Audri er et lite geni, skriver Kristi følgende:

BRØDRISTER: Brødristeren skrus på av en kule og spytter ut en liten ball ved hjelp av et papprør. Brødristeren kjøpte Audri for sine egne penger på et lokalt marked.
BRØDRISTER: Brødristeren skrus på av en kule og spytter ut en liten ball ved hjelp av et papprør. Brødristeren kjøpte Audri for sine egne penger på et lokalt marked. Vis mer

- Som alle unger er han naturlig nysgjerrig og ivrig etter å lære. Her hjemme lar vi han bare forfølge interessene sine, uansett hvor de tar oss. Jeg mener at min oppgave som hans mor er å tilby så mange positive læringserfaringer som mulig ved å la Audri selv bestemme hva han vil gjøre.

Kristi skriver at Audri er langt mindre interessert når han får ferdig definerte oppgaver på skolen.

- Skoleprosjekter er ikke alltid det beste for å skape den indre gnisten hos barna. Alle barn er briljante på hver sin måte, alt vi må gjøre er å gi dem muligheten til å følge sin indre motivasjon, skriver Kristi, som legger til at de er veldig stolt av Audri, som drømmer om å studere robotikk på prestisjeuniversitetet MIT når han blir stor.

MONSTERET: Monsteret ser kanskje ikke veldig skummelt ut, men fanges skal det.
MONSTERET: Monsteret ser kanskje ikke veldig skummelt ut, men fanges skal det. Vis mer