Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Supersmitteren»: - Aksepterer ikke anklagene

Myndighetene på Sri Lanka mener halvparten av smittetilfellene i landet kan spores tilbake til én person. Nå slår vedkommende tilbake.

SUPERSMITTER: Myndighetene på Sri Lanka mener halvparten av smittetilfellene kan spores tilbake til èn person. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB Scanpix
SUPERSMITTER: Myndighetene på Sri Lanka mener halvparten av smittetilfellene kan spores tilbake til èn person. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB Scanpix Vis mer

2686 personer har fått påvist coronasmitte på Sri Lanka. Myndighetene mener at halvparten av tilfellene kan spores tilbake til én person.

Vedkommende, som hittil bare har gått under navnet «Pasient 206», står nå fram for å renvaske navnet sitt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er 33 år gamle Prasad Dinesh som har blitt anklaget for å smitte 1300 personer. Dinesh mener at hans avhengighet av rus, som regnes som en forbrytelse på Sri Lanka, gjør ham til en praktisk syndebukk.

Aftenposten omtalte saken først.

Overholdt ikke karantene

Myndighetene forteller at Denish ble arrestert under et innbrudd. På stasjonen oppdaget politiet at han både hadde feber og en skade i beinet, og de tok han derfor med til et lokalt sykehus.

Der testet han positivt for covid-19.

Etter at fikk påvist viruset, ble landsbyen han bodde i raidet av soldater fra marinen. Alle som hadde hatt kontakt med Dinesh, inkludert politimennene som deltok i arrestasjonen, skulle i karantene.

SUPERSMITTER: 33 år gamle Prasad Denish beskyldes for å være Sri Lankas supersmitter. Selv mener han det er fordi han er rusmisbruker. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB Scanpix
SUPERSMITTER: 33 år gamle Prasad Denish beskyldes for å være Sri Lankas supersmitter. Selv mener han det er fordi han er rusmisbruker. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB Scanpix Vis mer

Det var imidlertid mange som ikke overholdt pålegget. Mange personer stakk av, og soldatene deltok i andre aksjoner rundt i landet.

Seinere testet mange av disse positivt for coronaviruset. Det førte til at smitten spredte seg.

Aksepterer ikke anklagene

Myndighetene på Sri Lanka beskylder derfor Prasad Dinesh for å ha smittet 1 300 personer, inkludert 900 soldater.

Både på lokalt TV og sosiale medier har han blitt kjent som landets supersmitter. Nå ønsker han å renvaske navnet sitt.

- Jeg aksepterer ikke at jeg er årsaken til at alle disse personene er smittet, sa Denish i et intervju med nyhetsbyrået AP etter at han ble utskrevet fra sykehus.

Rusavhengig

Før pandemien fikk fotfeste på øya, arbeidet Dinesh som taxisjåfør. Men nå sliter han med å få jobb.

- Ingen gir meg jobb når de innser at jeg er «Pasient 206».

33-åringen forteller også at han har brukt heroin siden 2002, men at han aldri ble «alvorlig rusavhengig». Under coronapandemien brukte han imidlertid stoffet mer regelmessig.

Å være narkoman er kriminelt på Sri Lanka. Tidligere president Maithripala Sirisena, kalte rusmisbrukere for «en sosial katastrofe». Derfor mener Denish at han har blitt en syndebukk for landets smittespredning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!