Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Supersoldat 2025

Dette er USAs framtidskriger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Slik ser framtidens soldat ut, i følge vitenskapsmenn i den amerikanske hæren.

Konseptuniformen for soldater anno 2025 ble vist fram på 24th Army Science Conference denne uka.

Med høyteknologisk hjelmteknologi, flytende skuddsikker materie, nanoteknologisk drakt, og skjelettforsterkning, vil soldaten inni nærmest være det svakeste ledd i framtidas krigføring.

Den futuristiske drakten stammer fra US Army Natic Soldier Center i Massachusetts. Selv om den på ingen måte er «ekte vare», gjenspeiler den virkeligheten de ser for seg i 2025.

• Draktens stoff former seg etter kroppen og skal være utstyrt med nano-teknologi - altså muligheten til å manipulere atomer og molekyler for å forandre og tilpasse seg omgivelsene.

• På denne måten skal den kunne la soldaten bli i ett med sine omgivelser - som en kameleon.

• Hjelmen vil bli selve kontrollsenteret, hvor alt styres ut i fra.

• Et lite videokamera i fronten skal kunne gi 360 graders «situasjonsoversikt».

• En rekke sensorer i hjelmen gir soldaten tredimensjonal hørsel om muligheten til å forsterke enkelte lyder, og senke støy.

• En avansert stemmetyder oversetter alt som blir sagt til soldaten, og som soldaten sier.

• Nattbrillesensorer og infrarøde sensorer gir godt syn i de fleste forhold.

• Kart og annen informasjon sendes rett til visiret - og alt soldaten ser og hører streames rett til hovedkvarteret.

Selve drakten skal beskytte mot de fleste forhold. Termiske sensorer kontrollerer temperaturen. En innebygget respirator koblet til ryggen sørger for frisk luft og fjerner behovet for gassmaske.

Skulle soldaten bli utsatt for farlige gasser eller kjemikalier mens visiret er oppe, oppdages det umiddelbart av draktens sensorer. Små innvevde ampuller med motgift skytes så automatisk inn i soldaten for å holde liv i ham.

Fra livet og ned skal drakten forsterkes med et skjelettsystem som gjør det mulig å bære tre ganger soldatens kroppsvekt uten at soldaten kjenner forskjell.

I tillegg jobber forskerne nå med et flytende skuddsikkert stoff kalt SFT (Shear Thickening Fluid). Dette stoffet er bøyelig og flytende så lenge det utsettes for rolige bevegelser. Men treffes det av et prosjektil eller annet i stor fart, blir det helt hardt. SFT framstilles av like mengder Polyetylen og glykol og er allerede i bruk i en rekke kommersielle produkter - som blant annet enkelte iskremsorter. Men det amerikanske forsvaret jobber nå med utvikling av produktet slik at det kan stå i mot kuler og splinter. Det er allerede blitt tilført i vanlige kevlarvester for å gjøre dem tynnere og lettere.

Forskerne regner med å ha rene SFT-løsninger klare til militær bruk om et par år.

SUPERSOLDAT: Her står sersjant Raul Lopez i den framtidsvisjonære konseptuniformen. Ligner på det man i lang tid har sett på film?
FICTION: Bildet er fra filmen Starship Troopers som handler om romsoldater i framtiden. Legg merke til draktenes likhet til den nye konseptuniformen under utvikling.
ROBOTSOLDAT: På messen ble det også vist fram prototyper på fjernstyrte soldatroboter, bevæpnet til antennene...
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media