Supersommer

MOLDE (Dagbladet): -Dette er nok min beste sommer som politiker. Når man har håndtert en internasjonal krise og fått orden på økonomien, da føles det godt å ta ferie, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen blir profet i sitt eget land, heter det. Men i går kunne Kjell Magne Bondevik gå rene triumfferden gjennom hjembyen Moldes gater, i sommervær. Han har oppnådd det ingen trodde var mulig: blitt statsminister i en sentrumsregjering og holdt det gående i snart to år.

Bondevik har bestått svenneprøven: å styre landet i både internasjonal krise og økonomisk nedtur.

Bra i år

{ndash}Jo, det er en bedre sommer i år enn i fjor, rent politisk. Problemene i økonomien bygde seg opp, og vi hadde turbulens innad i regjeringen. Nå står regjeringen klart sterkere. Vi har mestret en internasjonal krisesituasjon, og fått ro i økonomien. Når man kan ta ferie da, føler man seg vel, sier han.

Kjentfolk

Vi treffer ham, som seg hør og bør, ved portalen på Røkkeløkka, hvor Bondevik selvsagt fikk med seg Moldes knepne seier søndag. Mens vi prater, vinker Bondevik stadig vekk til kjentfolk som går forbi. Her er Bondevik på hjemmebane og i perlehumør.

I går åpnet han Jazzfestivalen.
-Det rørte meg veldig å få oppdraget som statsminister. Jeg åpnet også jazzfestivalen som kirke- og undervisningsminister på 80-tallet. Og da drømte jeg jo ikke om at jeg en gang skulle bli statsminister, sier Bondevik med sitt gutteaktige glis.

I ferien sover han uten vekkerklokke, og tar dagene som de kommer.

Det har han muligens tenkt å gjøre når det gjelder høstens budsjettkamp også. I alle fall vil han heller ikke i år velge budsjettkamerater før budsjettet er lagt fram.

Men Bondevik er klar over at denne vakre Molde-sommeren kan bli hans siste som statsminister.

Kjell Magne Bondevik (51) statsminister, KrF

1. Ditt feiteste valgflesk? 12000 kroner til minstepensjonistene i 1997 var vel noe av det feiteste, men vi har holdt det.

2. Ditt politiske forbilde? Lars Korvald. Han var min politiske læremester og har lært meg kolossalt mye. Hans vekt på sosial og økonomisk utjevning, internasjonalt engasjement og grasrotkontakt har vært et ideal å leve etter.

3. Ditt verste valgkampminne? Jeg tror ikke jeg kommer på noe verre enn da jeg som PR-sekretær i 1969 laget en pressemelding for Kåre Kristiansen på et punkt som han glemte å flette inn i talen. Det ble likevel oppslag i Dagsnytt. Det dristigste var da jeg i en utspørring med Bjørn Hansen og Tom Berntsen på NRK i 1989 ble spurt om hvem som var KrFs statsministerkandidat. Etter idé av Odd Jostein Sæther viste jeg en kortstokk på fire, og ba programlederne trekke. De fikk et kort med bilde av meg på. I virkeligheten var det mitt bilde på alle kortene. Gimmicken virket avvæpnende, men det kunne jo gått helt galt.

4. Norges vakreste sted? Kan det være tvil? Molde.

5. Norges mest sexy politiker? Hm, kan jeg nevne tre? Ok, Kristin Halvorsen, Kristin Krohn-Devold og Siv Jensen.

Tommelen ned

I Dagbladet i går truet Høyres parlamentariske nestleder Per-Kristian Foss med Jagland dersom regjeringen ikke går med på delprivatisering av Statoil og skattelettelser til høsten. Bondevik vender tommelen ned for Foss' krav. Statoils framtid egner seg ikke til kjøpslåing i budsjettsammenheng, den skal drøftes grundig i oljemeldingen, slår Bondevik fast.

{ndash}Hvis Høyre vil ha Jagland, kan vi ikke hindre dem i det. Men at det er lettere for Høyre å finne løsning med Ap, har jeg ingen tro på. Ap er restriktive når det gjelder delprivatisering av Statoil. Og jeg kan heller ikke se at det er lettere for Høyre å finne skatteløsning med Ap, som jo har forslag som rammer næringslivet, sier Bondevik, som har dette budskapet til Ap-leder Thorbjørn Jagland:

{ndash}Det er positivt at Jagland åpner for samarbeid, men om kontantstøtten er han fortsatt uklar. Det er uaktuelt for oss å bryte avtalen med Høyre og Fremskrittspartiet om kontantstøtten. Det forbauser meg at Jagland fortsatt, etter to år, sier det samme om denne saken.

-Ap bør nå ta inn over seg at kontantstøtten er vedtatt. Det blir ikke snakk om å endre på den før eventuelt en evaluering av ordningen, slår Bondevik fast.
-Det blir ikke i høst.
Han har tidligere like kategorisk avslått Carl I. Hagens krav om tak på antall asylsøkere som vilkår for budsjettstøtte.

Så da er det vel like greit å legge opp mens man er på topp?

-Nei, vi ønsker å fortsette. Jeg mener vi har gode kort. Men om vi må gå, kan vi gå med rak rygg, konkluderer Bondevik.

<B>PÅ TOPP:</B> Denne sommeren kan Kjell Magne Bondevik nyte: Han styrer landet, og landet klarer seg bra. Han er forberedt på at han kan bli kastet til høsten, men sier: I så fall kan vi gå med rak rygg.