Antall tilfeller av coronavirus-smittede briter har nesten doblet seg etter at fire nye personer har fått påvist coronavirus.
Samtlige skal ha blitt smittet av én person - en britisk forretningsmann.
Han omtales nå som en «superspreder» av det potensielt dødelige viruset, melder Sky News.

Fnyser av Trumps virus-uttalelse
Elleve smittede
Forretningsmannen skal i alt ha smittet elleve personer, som alle har fått påvist coronaviruset.
Fem av dem er i Storbritannia, fem av dem er i Frankrike og den siste er på Mallorca.
De får alle behandling for viruset, skriver Sky News.
Fire av fem tilfeller i Storbritannia er altså nye. To av de fire nye tilfellene dreier seg om helsepersonell, ifølge britiske myndigheter.
«Superspreder»
En «superspreder» er en person som uproporsjonalt smitter andre, og som har en høyere evne til dette.
Fenomenet er kjent fra tidligere virusutbrudd, også utbruddet av SARS, forteller Jörn Klein til Dagbladet.
Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Sør-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern.
- Man regner med at folk flest som er smittet av et virus, smitter 2,6 andre personer. En «superspreder» kan smitte opptil 50 og 60 personer, sier Klein til Dagbladet.
Og derfor er det viktig å identifisere disse smittebærerne for å stagge spredningen av virus, slik som coronaviruset.
Sterkere immunsystem
Fysiologisk er det særlig én ting som gjør visse personer til «superspredere» og andre ikke, forteller Klein til Dagbladet.
- Jeg kan ikke uttale meg konkret om dette tilfelle, men det henger ofte sammen med en persons immunsystem. En «superspreders» immunsystem klarer kanskje å holde effekten av viruset i sjakk, slik at pasienten ikke blir syk, eller bare har milde symptomer. Samtidig smitter man andre, sier smittevernseksperten.
I den mistenkte britiske «supersprederens» tilfelle, vektlegges hans omfattende reisevirksomhet som en faktor i hvordan han tilsynelatende har kunnet smitte elleve andre personer.
Over hele verden
Helsemyndighetene i Storbritannia har sporet opp mannens reiser, og tror dermed de har klart å fastslå hvor «supersprederen» selv ble smittet og hvor han skal ha smittet andre.
- 20. - 23. januar deltok den britiske forretningsmannen en konferanse i Singapore. Det antas at han allerede var - eller ble - smittet her.
- 24. januar fløy mannen til de franske alpene og til Haute-Savoie-området og bodde på en skiresort ved navn «Contamines-Montjoie».
- 28. januar flyr mannen fra Genève i Sveits til London og landet på Gatwick.
- 6. februar blir mannen selv diagnostisert med viruset på sykehuset i Brighton, og blir deretter overført til et sykehus i London.
Over 40 000 smittet
Mandag kveld er det registrert 910 dødsfall i verden som er forårsaket av coronaviruset. 908 av dødsfallene har funnet sted i Kina.
På verdensbasis skal over 40 000 personer være smittet av viruset. Bare på søndag rapporterte Kina om 3062 nye virustilfeller. Flere enn 360 personer er smittet av viruset utenfor Fastlands-Kina.
I likhet med andre eksperter kan ikke Klein gi noen prognose for når spredningen av Wuhan-viruset vil avta.

- Vi kan komme til å angre
- Sannsynligheten er stor for at vi ennå ikke har vært vitne til toppen av spredningen ennå, selv om både byen Wuhan og provinsen Hubei er helt nedstengt, sier forskeren til Dagbladet.
Etter toppen håper forskere og eksperter verden rundt at Wuhan-viruset vil oppføre seg som andre virus.
- Flertallet av virusene i verden i dag blir «snillere» etter hvert, og forekomsten av dem avtar etter hvert, som en bølge. Samtidig bygger flere og flere opp immunitet, sier Klein.
I sum betyr det en reduksjon i antall smittetilfeller, og til slutt en stans på spredningen.
