Coronaviruset:

«Superspreder» doblet antall smittede

Elleve briter antas å ha blitt smittet av samme smittebærer.

«SUPERSPREDET»: En britisk forretningsmann antas å ha smittet elleve andre briter. Han omtales nå som en «superspreder». Foto: Reuters / NTB Scanpix
«SUPERSPREDET»: En britisk forretningsmann antas å ha smittet elleve andre briter. Han omtales nå som en «superspreder». Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Antall tilfeller av coronavirus-smittede briter har nesten doblet seg etter at fire nye personer har fått påvist coronavirus.

Samtlige skal ha blitt smittet av én person - en britisk forretningsmann.

Han omtales nå som en «superspreder» av det potensielt dødelige viruset, melder Sky News.

Elleve smittede

Forretningsmannen skal i alt ha smittet elleve personer, som alle har fått påvist coronaviruset.

Fem av dem er i Storbritannia, fem av dem er i Frankrike og den siste er på Mallorca.

De får alle behandling for viruset, skriver Sky News.

Fire av fem tilfeller i Storbritannia er altså nye. To av de fire nye tilfellene dreier seg om helsepersonell, ifølge britiske myndigheter.

DRONE «KJEFTER» PÅ FOLK: Kinesiske myndigheter har gått drastisk til verks for å forhindre ytterligere spredning av coronaviruset, melder statlig kinesisk tv. Video: Global News Vis mer

«Superspreder»

En «superspreder» er en person som uproporsjonalt smitter andre, og som har en høyere evne til dette.

Fenomenet er kjent fra tidligere virusutbrudd, også utbruddet av SARS, forteller Jörn Klein til Dagbladet.

Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Sør-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern.

- Man regner med at folk flest som er smittet av et virus, smitter 2,6 andre personer. En «superspreder» kan smitte opptil 50 og 60 personer, sier Klein til Dagbladet.

Og derfor er det viktig å identifisere disse smittebærerne for å stagge spredningen av virus, slik som coronaviruset.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Sterkere immunsystem

Fysiologisk er det særlig én ting som gjør visse personer til «superspredere» og andre ikke, forteller Klein til Dagbladet.

- Jeg kan ikke uttale meg konkret om dette tilfelle, men det henger ofte sammen med en persons immunsystem. En «superspreders» immunsystem klarer kanskje å holde effekten av viruset i sjakk, slik at pasienten ikke blir syk, eller bare har milde symptomer. Samtidig smitter man andre, sier smittevernseksperten.

I den mistenkte britiske «supersprederens» tilfelle, vektlegges hans omfattende reisevirksomhet som en faktor i hvordan han tilsynelatende har kunnet smitte elleve andre personer.

I KARANTENE: Nærmere 4000 passasjerer holdes i karantene på et cruiseskip i Japen, etter at det ble påvist flere tilfeller av coronaviruset ombord. Video: CNN Vis mer

Over hele verden

Helsemyndighetene i Storbritannia har sporet opp mannens reiser, og tror dermed de har klart å fastslå hvor «supersprederen» selv ble smittet og hvor han skal ha smittet andre.

  • 20. - 23. januar deltok den britiske forretningsmannen en konferanse i Singapore. Det antas at han allerede var - eller ble - smittet her.

  • 24. januar fløy mannen til de franske alpene og til Haute-Savoie-området og bodde på en skiresort ved navn «Contamines-Montjoie».

  • 28. januar flyr mannen fra Genève i Sveits til London og landet på Gatwick.

  • 6. februar blir mannen selv diagnostisert med viruset på sykehuset i Brighton, og blir deretter overført til et sykehus i London.
INFISERT CELLE: Forskere ved universitetet i Hongkong har frigitt bilde av en celle som er infisert av coronaviruset. Foto: Universitet i Hongkong Vis mer

Over 40 000 smittet

Mandag kveld er det registrert 910 dødsfall i verden som er forårsaket av coronaviruset. 908 av dødsfallene har funnet sted i Kina.

På verdensbasis skal over 40 000 personer være smittet av viruset. Bare på søndag rapporterte Kina om 3062 nye virustilfeller. Flere enn 360 personer er smittet av viruset utenfor Fastlands-Kina.

I likhet med andre eksperter kan ikke Klein gi noen prognose for når spredningen av Wuhan-viruset vil avta.

- Sannsynligheten er stor for at vi ennå ikke har vært vitne til toppen av spredningen ennå, selv om både byen Wuhan og provinsen Hubei er helt nedstengt, sier forskeren til Dagbladet.

Etter toppen håper forskere og eksperter verden rundt at Wuhan-viruset vil oppføre seg som andre virus.

- Flertallet av virusene i verden i dag blir «snillere» etter hvert, og forekomsten av dem avtar etter hvert, som en bølge. Samtidig bygger flere og flere opp immunitet, sier Klein.

I sum betyr det en reduksjon i antall smittetilfeller, og til slutt en stans på spredningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer