Superstjernene vil ha slutt på krigen mot narkotika

Den kontroversielle filmen støttes av Morgan Freeman, Bill Clinton, Kate Winslet og flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 7. desember har en kontroversiell dokumentar premiere på YouTube. Filmen, «Breaking the Taboo», tar opp den globale krigen mot narkotika, og ber om en slutt på denne politikken.

- Det er den største tabben i global politikk på de siste 50 årene, hevder filmen.

Øverst kan du se en trailer som nettopp ble sluppet. Oscar-vinnende Morgan Freeman står for fortellerstemmen, og han er blant flere kjendiser som har stått fram og støttet prosjektet i korte promoklipp de siste dagene.

I videoen deltar også tidligere president Bill Clinton.

- Hvis alt man gjør er å finne en politi- eller millitær løsning på problemet, vil flere folk dø og det løser ikke problemer, sier Clinton.

- Klarer ikke å vinne Blant andre kjendiser som stiller opp er Kate Winslet, Virgin-stifer Richard Branson og artisten Dizzee Rascal.

«Krigen mot narkotika» ble innledet av USA i 1971 og har kostet flere menneskeliv og svært mye økonomisk.

USAs naboland Mexico er i likhet med flere latin- og sør-amerikanske land blitt hardt rammet av narkotika-krigen. Siden 2006 er mer enn 55 000 blitt drept i narkotika-krigen i Mexico. USA skal vurdere å sette egne tropper inn i landet.

- Er det fortsatt narkotika i Ciudad Juarez? Ja, selvfølgelig, men det har heller aldri vært målet med sikkerhetstrategien å få slutt på noe som umulig kan stoppes, nemlig bruken av narkotika og narkotikatrafikken, sier avtroppende president Felipe Calderón i et intervju med The Economist.

Han ble valgt til president med løfter om å avslutte krigen i 2006. Det har han ikke klart.

- Kampen kan ikke vinnes Thorvald Stoltenberg la i 2010 fram en rapport som blant annet åpnet for heroin-behandling i Norge. I 2011 var han også del i et panel på 19 personer - blant dem Kofi Annan og flere tidligere presidenter og politikere - som leverte en rapport som stilte seg svært kritisk til narkotika-krigen.

Den globale narkotikapolitikk-kommisjonen ba om dekriminalisering av narkotikabruk som ikke skader andre enn brukeren.

- Kampen mot narkotika kan ikke vinnes, erkjente panelet.