Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Superstor måne fører til formørkelse over hele landet mandag

- Må tilbake til 1964 for å finne noe lignende, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB Scanpix
Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang siden 1964 blir det superstor fullmåne og total måneformørkelse samtidig i Norge.

Dette skjer grytidlig på månens dag, mandag.

Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Slike er det ikke ofte man ser i Norge. Sist var i 1982, men den var ikke like stor som den vi får se mandag:

- Vi må tilbake til 1964 for å finne noe lignende her til lands, og neste gang er nok svært lenge til. Dette blir temmelig unikt og verdt å få med seg, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Den totale formørkelsen av supermånen finner sted mellom klokka 04.11 og 05.24. Man kan se den over hele Norge, selv om det ikke er helt skyfritt.

Neste gang blir i 2033, men altså ikke i Norge.

Blodmåne En supermåne er når fullmåne inntreffer mens månen er på det punktet i banen sin som er nærmest jorda, slik at månen ser større ut.

Total måneformørkelse opptrer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen ligger helt i skyggen av jorda, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten. Måneskiven blir imidlertid ikke helt mørklagt.

Noe lys fra sola vil passere jordatmosfæren i bue og reflekteres fra månen, som dermed farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød. På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne», og fenomenet er opphav til mange myter verden over.

- Mange har sett på forsvinning og farging av månen som varsel om fare og kaos. Inkaene i Sør-Amerika trodde månen ble slukt av en jaguar, i Kina var det en drage som var ute etter månen, mens det i norrøn mytologi var en ulv. Det går igjen i flere kulturer at menneskene måtte skremme med lyd for å få vekk udyrene som angriper månen, sier science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Verdens undergang Mennesker verden over har knyttet ulike ritualer til blodmåner, for å beskytte seg, ifølge Illustrert Vitenskap. Felles for flere er likevel troen på at månen en dag vil gi tapt og bli slukt, og at det er begynnelsen på verdens undergang.

Innen deler av jødedommen er det en sterk tro på at fire blodmåner på rad, som også sammenfaller med jødiske høytider, er hint om at en forestående omveltning for jødene.

Mandagens måneformørkelse er nettopp en slik. Den skal også være tegn på at bibelens profetier om verdens undergang snart går i oppfyllelse. Tidligere i år utga John Hagee, leder for den største kristensionistiske gruppen i USA, en bok om dette, omtalt blant annet i USA today.

Men ikke alle ser på måneformørkelsen som noe farlig:

- Batammalibafolket i Vest-Afrika så på den røde månen som et tegn på at månen og sola kjempet og lå i strid. Det var folkets oppgave å megle mellom de to, og de utviklet en skikk der de møtes ved totalformørkelsene for å løse konflikter. Den tradisjonen opprettholdes den dag i dag, sier Sannes.

Ikke væravhengig Røed Ødegaard frykter uansett ikke månen mandag.

- Det blir mye fascinerende å se. Alle fasene av formørkelsen, hvordan fargene endrer seg. Uranus blir synlig 15 grader øst for månen. De lyssterke planetene Venus, Jupiter og Mars vil bli enda mer synlige. Det er godt vi lever i en tid hvor vi kan nyte synet uten den unødige dramatikken og redselen for verdens undergang.

Når det gjelder været, blir ikke det så avgjørende som for eksempel ved en solformørkelse:

- En måneformørkelse er det mulig å se selv med vekslende skydekke.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!