Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Superstormen var like stor som Norge

«Sandy» var en av de største orkanene registrert.

MONSTER: «Sandy» hadde kraftige vinder i en diameter på 1500 km fra stormsentrum. Til sammenlikning er avstanden mellom Norges nordligste og sydligste punkt litt over 1700 km. Foto: AP Photo / Weather Underground / NTB Scanpix
MONSTER: «Sandy» hadde kraftige vinder i en diameter på 1500 km fra stormsentrum. Til sammenlikning er avstanden mellom Norges nordligste og sydligste punkt litt over 1700 km. Foto: AP Photo / Weather Underground / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Sandy» var gigantisk. Mens stormsystemet «bare» ved landkjenning var tilsvarende en kategori én på orkanskalaen som går til fem, var utstrekningen og ødeleggelseskraften av historiske proporsjoner.

Dette var en av de aller største orkanene registrert i moderne tid. Effektene kunne merkes langs omtrent hele USAs østkyst, med varlsede vinder i orkan styrke på den lange strekningen fra Virginia i sør til Massachusetts i nord.

Mange millioner uten strøm, branner, transformatoreksplosjoner, oversvømmelser i New York, Atlantic City, Hoboken og andre byer i USAs tettest befolkede områder har ført til flere titalls milliarder kroner i ødeleggelser. Det kommer til å ta lang tid før skadeomfanget er kartlagt.

Det kommer til å ta lang tid - uker og måneder - før alt er tilbake til normalt for millioner av mennesker i mange delstater.

ENORM: Norge, i riktig målestokk, lagt over et satellittbilde av superstorm «Sandy». Foto/montasje: NASA / Kjell Erik Berg / Dagbladet
ENORM: Norge, i riktig målestokk, lagt over et satellittbilde av superstorm «Sandy». Foto/montasje: NASA / Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Målinger viser at stormen på det største hadde en diameter på utrolige 1500 kilometer. Om den hadde truffet Norge, ville den altså rammet nesten hele landet med kraftige vinder fra Lindesnes i sør til fastlandets nordligste punkt, Kinnarodden.

«Katarina», som raserte New Orleans og tok livet av 1833 personer i 2005, var kategori tre og en mye kraftigere orkan. Men den var til sammenlikning liten, rundt 640 kilometer i diameter.

UNDERGRUNN: Et overvåkningskamera viser vannmassene som trenger inn på en t-banestasjon i New Jersey. Foto: REUTERS/NY/NJ Port Authority/Twitter
UNDERGRUNN: Et overvåkningskamera viser vannmassene som trenger inn på en t-banestasjon i New Jersey. Foto: REUTERS/NY/NJ Port Authority/Twitter Vis mer

«Sandy»s enorme areal forflyttet enorme vannmengder i havet. Ved orkaner er det nettopp stormfloen, denne store «bulen» med vann som drives inn over kystlinjen og lavland, som er den farligste og mest destruktive kraften.

Varslene om rekordhøye vannivåer i blant annet New York gikk i oppfyllelse. Flere gater på Manhattan, som ligger nært havnivå, så ut som elver, mens store tunneler ble fylt av vann.

STORMFLO: Gatene på Manhattan ble elver. Foto: Michael Heiman/Getty Images/AFP/Geir Barstein
STORMFLO: Gatene på Manhattan ble elver. Foto: Michael Heiman/Getty Images/AFP/Geir Barstein Vis mer

Også t-banen ble rammet, mens pasienter ved det store NYU-sykehuset måtte evakueres etter at nødgeneratorene feilet i å starte.

«Superstormer» som «Sandy» er svært uvanlige så langt nord, fjernt fra de tropiske strøkene hvor de fødes. Orkaner fôrer energi fra varmt havvann, og dør ut dersom de kommer over land eller kald sjø.

MØRKLAGT: New York, byen som aldri sover, sluknet. Foto: Vegard Kvaale / Dagbladet
MØRKLAGT: New York, byen som aldri sover, sluknet. Foto: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Lufttrykket er et mål på hvor kraftig en orkan er: Jo lavere, dess verre blir vindene. I «Sandy»s tilfelle er det målt til utrolige 940 millibar, det laveste noensinne registrert nord for delstaten Nord-Carolina.

Like før landkjenning etter midnatt, ble stormsystemet reklassifisert fra orkan til en «posttropisk syklon». Årsaken var ikke at den hadde blitt svakere; det er bare en vitenskapelig definisjon på grunn av at den hadde blitt «kald» og mistet de tropiske kjennetegnene.

«Katrina» utspant seg i Mexicogolfen i sommermåneden august; «Sandy» herjer i kalde farvann langt nord i oktober. Døpt  «Frankenstorm», var den resultatet av en uheldig kollisjon med blant annet en annen vinterstorm som ga ytterligere energi.

I tillegg var stormfloen på sitt verste samtidig som en springflo forårsaket av fullmånen, altså at månen, jorda og sola står på rett linje i rommet.

Selv om vannet nå har begynt å trekke seg tilbake langs kysten, betyr det ikke at «Sandy» har blåst fra seg. Stormsystemet fortsetter nordøstover, mot Pennsylvania og Philadelphia, med kraftige vinder og store nedbørsmengder i form av snø og regn.

503 Service Unavailable