Supersvindler i rullestol

Rullestolbrukeren Eivind Ottar Sagbakken (37) er anklaget for svindel eller svindelforsøk av et hundretall privatpersoner og firmaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO FENGSEL (Dagbladet): Sagbakken skal ha lurt til seg kontanter og verdier anslått til rundt fire millioner kroner. 12. august ble han varetektsfengslet. Oslo-politiet karakteriserer ham som ekstremt kriminelt aktiv.

«37-åringen viser en total mangel på enten evne eller vilje til å avholde seg fra straffbare forhold,» skriver Oslo-politiet til Oslo tingrett.

De fleste lovbruddene ble begått fra februar til midten av mai. Det meste skjedde fra rullestolen, enten ved personlig frammøte eller over telefonen. Blant det Sagbakken skal ha svindlet til seg er kredittkort, biler, datautstyr, telefoner, blomster og barnestoler. Han skal også ha stukket fra regninger fra hotell og helsesenter.

Lei seg

I et intervju med Dagbladet i et besøksrom i fengselet i Åkebergveien forteller Sagbakken at han er dypt lei seg for de lidelser han har påført en rekke mennesker gjennom sin kriminelle aktivitet.

- Jeg har skapt både bryderi og helvete, og beklager på det sterkeste, sier 37-åringen.

Sagbakken er lenket til rullestolen etter et sjølmordsforsøk i Horten for ett og et halvt år siden. Han hoppet ut fra taket på Folkets Hus. Den venstre armen er det mulig at han nå må amputere, som følge av fallet på ti meter.

- Det var ingen spesiell hendelse som gjorde at jeg ville ta livet mitt. Ifølge psykiaterne er jeg manisk depressiv med personlighetsforstyrrelser. Varetektsoppholdet i Oslo fengsel er et helvete for en med mitt handikap. Både av psykiske og fysiske grunner skulle jeg vært på et sykehus, sier Sagbakken.

Oslo-politiet setter foten grundig ned for en overføring til sykehus. Etter det Dagbladet kjenner til, var Sagbakken innlagt på Blakstad sykehus i Asker under et varetektsopphold. Som varetektsfange fikk han utlevert datautstyr for over 30000 kroner, ifølge siktelsen.

Sexmisbrukt

Sagbakken forteller at han ble sexmisbrukt i en tiårsperiode som barn, uten at det ble tatt affære.

- Det er en voldsom psykisk belastning å leve med, sier 34-åringen, og relaterer mye av sin kriminalitet til problemene fra barndommen.

37-åringen er utdannet agronom, men livnærte seg i mange år som lastebileier. Det gikk bra fram til 1996. En periode var han også dansemusiker.

- Oppdragene som sjåfør sviktet. Jeg røk på tap fordi jeg ikke fikk inn penger etter konkurser og det private forbruket var for høyt, forklarer han.

Sagbakken er dømt fire ganger for økonomisk kriminalitet. Han slapp ut seinest i februar, etter å ha sonet en dom på ett års fengsel. 15. mai ble han varetektsfengslet igjen, men løslatt av retten 9. juli. 12. august ble han fengslet igjen for økonomisk kriminalitet.

- Det er fare for gjentakelse, hevdet Oslo-politiet - og fikk tingrettens medhold.

Psykisk syk

- Hvorfor begår du stadig nye straffbare forhold?

- Jeg er psykisk syk, og har trengt penger til medisiner for å unngå at jeg blir psykotisk.

- Du har svindlet en rekke firmaer, f.eks. fått utlevert biler, fordi du har brukt eget firmanavn, men foretaksnummeret til et annet firma?

- Jeg forsøkte å skaffe penger til mitt eget firma. Der og da skjønte jeg ikke at det var galt, fordi jeg var syk. Mange har fått verdigjenstandene sine tilbake, som biler jeg fikk på ulovlig måte. Nylig har jeg fått brev fra politiet om at 15- 20 saker er henlagt. Saken min skal opp i tingretten 1. desember. Statsadvokaten avventer en rettspsykiatrisk undersøkelse, før påtalebeslutningen blir tatt, sier han.

Sagbakken er sterkt misfornøyd med oppfølgingen han får rent faglig i Oslo fengsel.

- Psykiatrisk team har bare besøkt meg fire ganger siden jeg kom hit. Dette til tross for at jeg har vært innlagt på psykiatrisk sykehus et 20-tall ganger, og har en rekke sjølmordsforsøk bak meg. En mannlig sykepleier kommer og besøker meg, slår av en prat når han er på jobb. Det er alt, forteller 37-åringen.

Får ikke dusje

Å sitte i et gammelt fengsel som rullestolbruker byr på en rekke praktiske vanskeligheter. Sagbakken er eneste rullestolbruker i fengselet. Han har såkalt handikapcelle. To celler er slått sammen.

- Jeg har ikke dusjet etter at jeg kom hit. Jeg må vaske meg med klut, og kan bare bruke høyre arm. Jeg føler det som jeg er isolert på cella 24 timer i døgnet. Det er ingen som besøker meg, bortsatt fra forsvarer Heidi Ysen som kommer en gang i uka, eller hun sender en kollega, sier Sagbakken. Han mener under alle omstendigheter at han ikke er soningsdyktig i et fengsel.

LIDER: Eivind Ottar Sagbakken er lenket til rullestol, men det har ikke hindret ham fra å begå svindel i stor stil. - Jeg er psykisk syk, sier Sagbakken - som er svært misfornøyd med forholdene i Oslo fengsel. - Jeg har ikke dusjet etter at jeg kom hit, sier han fortvilet.