Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Supertyfonen har truffet Filippinene: - Den kan løfte biler

Mangkhut har feid innover Filippinenes nordøstkyst.

TYFON: Satelittbildet viser tyfonen Manghut på vei mot Filippinene. Foto: RAMMB and CIRA via AP / NTB Scanpix
TYFON: Satelittbildet viser tyfonen Manghut på vei mot Filippinene. Foto: RAMMB and CIRA via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens orkanen Florence har herjet i Nord-Carolina siden rundt klokka 14 norsk tid, har en enda større storm truffet Filippinene.

Myndighetene bekrefter at supertyfonen Mangkhut har nådd land på Filippinene natt til lørdag lokal tid.

Dette er en kategori 5-orkan, som er den høyeste klassifiseringen for orkaner. Til sammenlikning er Florence en kategori 1-orkan.

- Klare for det verste

Vindkastene er målt til 70 meter i sekundet, og tyfonen beveger seg nordvestover i 35 kilometer i timen, opplyser Filippinenes meteorologiske institutt PAGASA.

- Den kan løfte biler. Du kan ikke stå, du kan ikke engang krabbe mot den vinden, har statsmeteorolog Rene Paciente advart, skriver Al Jazeera.

Filippinenes Røde Kors har anslått at rundt ti millioner mennesker vil bli berørt av tyfonens herjinger, og minst én million mennesker har blitt bedt om å evakuere.

Det fryktes at stormen kan gjøre like store skader som tyfonen Haiyan, som i 2013 drepte mer enn 6000 mennesker. Over 4 millioner mistet hjemmene sine.

- Vi gjør oss klare for det verste her, sa Lanelyn Varrillo, talskvinne for den humanitære organisasjonen World Vision, før stormen traff Filippinene ifølge CNN.

Massive ødeleggelser

Øya Luzon er spesielt utsatt, og myndighetene frykter at tyfonen vil forårsake massive ødeleggelser på øya, der det bor millioner av mennesker.

Tyfonen rammer Cagayan, en filippinsk provins nordøst på Luzon, i begynnelsen av sesongen for høsting av ris og mais. Denne trusselen mot landbruket kommer i en tid hvor det allerede er rismangel i Filippinene. Bøndene i området ble bedt om å redde det de kunne av sine avlinger før stormen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Meteorologene varsler at Mangkhut vil kunne bevege seg mot Kinas tett befolkede sørkyst i løpet av helgen. Hongkong kan bli rammet av uværet søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!