Supertynt, gjennomsiktig og 500 ganger sterkere enn stål

Forskerne oppdaget grafén ved hjelp av en blyant og litt teip. Nå venter Nobelprisen.

GJENNOMSIKTIG: Slik ser grafén ut når det er forstørret. Stoffet er kun ett atom tykt og har helt spesielle egenskaper. Foto: AFP
GJENNOMSIKTIG: Slik ser grafén ut når det er forstørret. Stoffet er kun ett atom tykt og har helt spesielle egenskaper. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Årets nobelpris i fysikk går til de to russiskfødte professorene André Geim og Konstantin Novoselov for oppdagelsen av nanomaterialet grafén.

Geim og Novoselov er begge tilknyttet universitetet i Manchester i Storbritannia. Nobelkomiteen sier prisen blir tildelt forskerne for deres banebrytende arbeid med såkalte todimensjonal grafén.

Geim ble født i Russland i 1958 og er i dag nederlandsk statsborger. Novoselov er bare 36 år gammel, også han født i Russland men med både russisk og britisk statsborgerskap.

— Jeg er sjokkert, lød Novoselovs første kommentar til kunngjøringen fra Kungliga Vetenskapsakademien.

De to professorene deler prisen på 10 millioner svenske kroner.

Tapebit Nanomaterialet grafén er helt nytt, det tynneste som er oppdaget og består av et nesten gjennomsiktig lag av karbonatomer ordnet i et sekskantmønster.

Det er 500 ganger sterkere enn stål og leder elektrisitet like bra som kobber. Det er også så tett at selv ikke det minste gassatom slipper igjennom.

Geim og Novoselov fikk fram nanomaterialet fra en bit grafitt, samme stoff som fins i blyantspisser, ved hjelp av noe så uvitenskapelig som en vanlig tapebit.

Videre forsøk viste at materialet var stabilt, og grafén spås en viktig rolle i framtida, ikke minst innen elektronikk.

Rask leder Graféntransistorer antas å bli mye raskere enn dagens silisium-transistorer, noe som kan gi betydelig raskere datamaskiner.

Grafén spås takket være sin gjennomsiktighet også en viktig rolle i utviklingen av berøringsskjermer, lyspaneler og kanskje også solceller.

Nanomaterialet kan i tillegg få plast til å lede elektrisitet og bli mer varmebestandig.

Det kan også bidra til å gjøre andre tynne materialer supersterke, lettere og tynnere, og det kan derfor bli å finne i framtidas satellitter, fly og biler.

Lekne forskere Geim og Novoselov har samarbeidet lenge og blir av kolleger betegnet som lekne forskere, noe også den tilfeldige oppdagelsen av grafén var et eksempel på.

De to har i flere år blitt omtalt blant favorittene til nobelprisen i fysikk.

— Jeg vet at jeg har vært med i forhåndsspekulasjonene i tre år, men forventet likevel ikke å få prisen i år, sier Geim i en kommentar.
Alternativ pris

Geim har også tidligere vært aktuell i Nobel-sammenheng. For ti år siden ble han tildelt den ikke fullt så høythengende Ig nobelprisen, som regnes som en parodi på den opprinnelige prisen.

Geim fikk prisen for sine eksperimenter med frosk svevende i magnetfelt ved universitetet i Nijmegen i Nederland.

Nobeluken ble innledet mandag, da den britiske forskeren Robert Edwards fikk medisinprisen for sin forskning på assistert befruktning. Nobel-kunngjøringene fortsetter med kjemi og litteratur før fredsprisen blir kunngjort i Oslo fredag.

Økonomiprisens vinner blir kjent til uken.

(NTB)

VINNERNE: Konstantin Novoselov (venstre) og Andre Geim er vinnere av årets Nobelpris i fysikk. Begge er russiskfødte, men er tilknyttet universitetet i Manchester. Foto: EPA
VINNERNE: Konstantin Novoselov (venstre) og Andre Geim er vinnere av årets Nobelpris i fysikk. Begge er russiskfødte, men er tilknyttet universitetet i Manchester. Foto: EPA Vis mer