Superværet kommer (i juli)

Gled deg til juli. Da kommer sommervarmen for fullt! Men finværet kommer på snartur allerede i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutt utarbeider i disse dager sesongvarsel for juli, august og september. Perioden ser ut til å bli en eneste lang solstråle!

-  Temperaturen i de tre månedene kommer til å ligge over normalen, er den hyggelige sommerbeskjeden fra vakthavende meteorolog, Siv Dearsley til Dagbladet.

Hun kan imidlertid ikke love flere strålende soldager enn vanlig. Det er viktig å ikke konkludere temperaturstigningen med at det kommer til å bli flere soldager enn vanlig. Det er det for lang tid fram til å si noe om. Alle detaljene fra varselet er ikke klare ennå, forklarer Dearsley - som likevel kan garantere en varm sommer.

-  Jeg kan verken love eller utelukke rekorder, men vi forventer en høyere gjennomsnittstemperatur framover, og det kan tyde på veldig mye flott vær. Sommeren i år blir veldig lik den vi hadde i fjor, sier væreksperten.

Hennes kollega Arild Menzoni er den som skal melde finværet for oss.

Legg ferien seint i juli

-  Jeg skal jobbe hele juli. Så når godværet kommer kan jeg ha det så godt, smiler han.

I fjor sommer hadde de som la ferien seint i juli og i august mest flaks med været. Skal du tro meteorologene bør du legge ferien seint i juli eller i august i år også. I fjor kom sommeren først når ferien var over for mange.

Det var som om sola fulgte fylkesgrensene fra nord til sør. Det startet best for finnmarkingene med perfekte sommerdager helt i starten av juli. Varmen krøp etter få dager nedover landet. I juli hadde hele Nord-Norge knallvær. Folk i den øverste delen av Norge opplevde den varmeste juli på 40 år.

Til tider var Alta varmere enn Malta! Mot slutten av juli forsvant superværet i nord noe og spredte seg over hele landet. En lengre hetebølge stekte badegjester langs strendene i hele Norge. Badetemperaturene passerte 20-tallet på gradestokken.

Varmest var Tanaelva i Finnmark som målte en badetemperatur på 25 grader. Juli smilte som ei sol over hele landet i 2004! Ikke før midten av august stoppet hetebølgen opp. Da falt temperaturene til mer normale grader.

Mot 30 grader

I helga kan du lade opp til den kommende supersommeren. Det er nemlig forventet kanonvær lørdag og søndag. Spesielt på sør- og Østlandet. Der kan temperaturene nærme seg 30 grader mot slutten av helga.

-  Sør- og Østlandet får etterdønningene av finværet i nord. Det blir veldig flott i store områder i sør, sier Dearsley.

Bengt Michelsen i Cirrus Weather Center bekrefter godværet:

-  Lørdag blir en forsmak på det som kommer søndag. Det blir en flott sommerdag. Søndag kan gradestokken krype over 25 grader, stråler han.

Resten av landet får nesten like flott helgevær.

-  Vi får en forsmak på sommeren i helga. Men til uka er det tilbake til det samme gamle, sier oppsummerer Frode Håvik Korneliussen ved Storm Weather Center.

-  Til uka vil det legge seg et nytt lavtrykk over store deler av landet med fare for regn, bortsett fra på øst- og Sørlandet. Der blir det gråvær, sier Korneliussen.

Men først er det superhelg! Bengt Michelsen i Cirrus Weather Center har følgende oppfordring til sommerkåte nordmenn:

-  Kom dere ut! Grip fatt i sola mens dere har den. Grill og nyt en god flaske vin!

SIGHTSEEINGKOS: Joan og Ron Wiggins fra Sydney, Australia har feriert i Norge ei uke. sightseeing i Oslo. - Blir det så varmt i Norge altså? undret de.