Krigen i Ukraina:

Supervåpen kan avgjøre

Ukraina har i prinsippet fått alle våpnene de ønsker seg - med unntak av ett rakettsystem. Det kan være nøkkelen i krigen, tror pensjonerte generalløytnant Arne Bård Dalhaug.

Derfor er USA nølende til å gi Ukraina supervåpenet ATACMS. Video: NTB, Google Maps, Telegram, Twitter, Reuters, AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jens Stoltenberg samlet alle utenriksministrene i Nato, med unntak av Tyrkia, til et uformelt møte i Oslo denne uka.

Øverst på agendaen sto Ukraina.

Spørsmålet flere stiller seg nå er om Nato-landene har innfridd tilstrekkelig av Ukrainas ønsker om våpen og materiell, slik at de kan gjennomføre en vellykket offensiv mot de russiske okkupantene.

- Det er et godt spørsmål, og det generelle svaret på det er antakelig nei. Man har kommet for seint på banen med jagerfly, det er det ingen tvil om. Etter min mening burde de ha vært levert for lenge siden, sier Arne Bård Dalhaug, pensjonerte generalløytnant og tidligere sjef for Forsvarsstaben.

For to uker siden uttalte president Zelenskyjs viktigste rådgivere, Igor Zhovkva, at Ukraina mangler våpen til å starte den lenge varslede våroffensiven.

Zelenskyj på våpenjakt

Mens krigen i Ukraina fortsetter med uforminsket styrke, har ukrainas president Zelenskyj vært på reisefot for å sikre fortsatt støtte og nye våpen for å jage ut de russiske styrkene.

Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), mener Ukraina i betydelig grad har fått våpenstøtte, men at ikke alle ønskene er oppfylt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer