Mens president Vladimir Putin skålte med sin nordkoreanske gjest Kim Jong-un 8000 kilometer øst for Moskva, vurderer Joe Biden ifølge amerikanske kilder å gi Ukraina et nytt våpensystem.
Uavhengig av hvor mange glass Vladimir Putin måtte dele med den nordkoreanske pariaen Kim Jong-un, vil dette våpensystemet kunne påføre den russiske presidenten en mer alvorlig og langvarig hodepine enn alle glass i Vladivostok.
- Kan være nøkkelen i krigen
- ATACMS kan være nøkkelen i denne fasen av krigen, og det vil føre til at russerne får helt andre begrensninger og andre handlemåter som gjør dem mindre effektive, sier Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant og tidligere sjef for Forsvarsstaben.

- Det alle er redde for
I 18 måneder har det ukrainske forsvaret tryglet om kraftigere våpen for å kaste russerne ut av landet. Like lenge har Joe Biden vegret seg for å gi Army Tactical Missile System (ATACMS), som er et ballistisk missil produsert av det amerikanske forsvarsselskapet Lockheed Martin.
- ATACMS har en rekkevidde på 300 kilometer og ville lett kunne tatt ut kommandoplasser og forsyningsområder på hele Krim-halvøya. Det ville være en formidabel trussel, og russerne måtte da reorganisere alle kommandoplasser og forsyningsbaser, sier Dalhaug.
Dette er noe som Vladimir Putin hadde ønsket å unngå, tror han. I realiteten kan da de ukrainske styrkene skyte raketter mot alle områdene russerne har okkupert i Ukraina.
- Da vil det for eksempel være svært oppnåelig å ta ut Kertsjbroen som forbinder Krim med fastlandet. En rakett har stor sprengkraft, og kan anrette stor skade hvis de får en fulltreffer, sier Dalhaug.

ATACMS er et missil som består av klasebomber som er en konvensjonell ammunisjonstype som består av en beholder og mange mindre høyeksplosive sprengladninger, såkalte småbomber.
Kontroversielt våpen
Én beholder kan inneholde flere hundre småbomber. Udetonerte småbomber kan bli liggende i mange år etter krigshandlingene er over, og de rammer ofte sivile som får armer og bein revet av, eller blir drept.
- Klasevåpen er kontroversielt, men jeg har et pragmatisk syn på dette. Det er mange land som ikke har undertegnet avtalen mot klasevåpen. Finland er et av disse landene, og jeg mener Norge kunne signere avtalen den dagen Russland signerer en slik avtale. Det mener jeg ville være en holdning som står seg godt, sier Dalhaug.

Han minner om at Russland allerede har brukt klasevåpen i Ukraina, og at få sivile oppholder seg i de områdene disse mest sannsynlig vil bli brukt.
- Området er det mest minelagte området som finnes i verden i dag, og det vil ta flere tiår å få ryddet opp i disse områdene før man kan slippe sivile inn i området. Dessuten er det ukrainsk territorium, så jeg tror vi kan overlate avgjørelsen om de vil bruke slike våpen til dem, sier Dalhaug.
Et ukrainsk gjørmehav
Han tror russerne er svært opptatt med å bygge opp flere mindre depoter og lagre for våpen, drivstoff og ammunisjon. Det er vel en måned til høsten, og regnet forvandler den feite landbruksjorda til et ukrainsk gjørmehav. Dette gjør det umulig å flytte tunge våpensystemer og artilleri ammunisjon rundt på bakken.
- Hvis russerne ikke lykkes med å omgruppere sine ressurser på bakken, kan Ukraina med ATACMS ta ut store våpen og ammunisjonslager med noen få missiler, sier Dalhaug.
- ATACMS kommer
USA bidrar med stadig tyngre våpen til Ukraina. Snart forventes Joe Biden å godkjenne Pentagons nye plan om å sende disse avanserte missilene til Ukraina.

Ukraina hevder å ha tatt tilbake plattformer
- Rakettene kommer. De vil sannsynligvis bli inkludert i en kommende våpenpakke, sier en ikke navngitt kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet til CNN.
Flere militære eksperter Dagbladet har snakket med, har i lengre tid ventet på at Ukraina skal få ATACMS. Spørsmålet har bare vært når de får det levert.
- Det er grunn til å feste lit til at dette nå kan være nært forestående, sier Dalhaug.
USAs president Joe Biden møter Volodymyr Zelenskyj denne uka. Møtet med Ukrainas president vil foregå i Det hvite hus på torsdag, og lovnader om ATACMS kan komme allerede da.
ATACMS er amerikanskproduserte raketter som har vært brukt av USA siden Irak-krigen i 1991, og er grundig utprøvd av amerikanske soldater.
Vil få fortgang på offensiven
Ukrainerne har fått mange store mengder våpen, pansrede kjøretøy og artilleri. De vil snart være i besittelse av F-16 jagerfly og andre fly som kan understøtte disse.
- De har i prinsippet fått alle systemene som er viktige, med unntak av ATACMS. Hvis disse nå kommer på plass tipper jeg russerne får det travelt med å omorganisere seg. En haug med ATACMS ville gjort vei i vellinga og fått fortgang i offensiven, sier Dalhaug.
Amerikanske tjenestemenn har hevdet at Biden-administrasjonen holder tilbake visse våpen og utstyr til de vurderer at systemene er nødvendige for at Ukraina skal oppnå sine mål på slagmarken. De er også angivelig redde for at Ukraina skal bruke våpnene direkte på Russland.
Våpen: For lite - for seint
- De har fått for lite våpen, og disse har kommet for seint. Hadde man gått inn med mer langtrekkende våpen tidligere hadde ikke Russland klart å bygge sine forsvarsverk like sterke, og det hadde vært en mye gunstigere situasjon for Ukraina, sier Dalhaug.
Den republikanske senatoren James Risch fra Idaho uttalte på Aspen Security Forum i juli at han skulle ønske Joe Biden hadde gitt ukrainerne det utstyret de trengte for et år siden.
- Vegringen for å gi tunge våpensystemer til Ukraina har ført til at krigen trekker ut i tid, og mange unødvendige menneskeliv på begge sider har gått tapt, sier Dalhaug.
President Volodymyr Zelenskyj har ved flere anledninger kommet med sin bønn til vestlige land om å sende langdistansevåpen til bruk mot russiske styrker.
- Uten langdistansevåpen er det vanskelig å gjennomføre offensive operasjoner, men også å forsvare oss, sa Zelenskyj på en pressekonferanse med Tsjekkias statsminister Petr Fiala i juli.
Avhenger av USA
Ifølge Zelenskyj avhenger det av USA hvorvidt Ukraina får tilsendt langdistansevåpen eller ikke, men han la til at landet hans også er i dialog med andre vestlige allierte.
- Vi snakker med USA om leveranser av langdistansesystemer. Nå avhenger det bare av dem, sa Zelenskyj.

- Russerne er dypt bekymret
Storbritannia har allerede sendt Storm Shadow-missiler, som har en rekkevidde på om lag 250 kilometer, men det er begrenset hvor mange av disse rakettene Ukraina har tilgjengelig.
- Storm Shadow-missilene har nesten like lang rekkevidde, men disse må avfyres fra fly som mye lettere kan oppdages av radarer. Fordelen med ATACMS er at de kan fraktes med Himars, utstyr som Ukraina allerede anvender og som er langt vanskeligere å oppdage, sier Dalhaug.
Ukrainas nye forsvarsminister Rustem Umerov ba lørdag landets støttespillere om å få flere tunge våpen.
- Vi er takknemlige for all støtten vi har fått. Men vi behøver flere tunge våpen, og vi trenger dem nå, sa Umerov på en konferanse i Kyiv lørdag kveld.
På den samme konferansen sa president Volodymyr Zelenskyj at trege våpenleveranser hindrer den ukrainske motoffensiven.
ATACMS kan tas i bruk hurtig
Ukrainske styrker innledet i juni sin motoffensiven for å forsøke å vinne tilbake områder som er kontrollert av russiske styrker. Men motoffensiven går tregt, og seirene har vært få.
- ATACMS kan være nøkkelen i denne fasen av krigen for Ukraina. Rakettene er lagret i Europa, og hvis Joe Biden signerer avtalen kan de tas i bruk om ei uke, sier Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.