Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Supervirus stoppet Telenor

Det nye superviruset med navnet «Melissa» rammet fredag Telenor og blokkerte hele e-postsystemet til telegiganten i timesvis. Viruset går inn i adresselistene i e-postprogrammet og lager og sender ut nye e-post som inneholder viruset. Av den grunn sprer viruset seg nå med ekspressfart verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fra klokken 15 fredag ettermiddag til midnatt var e-postsystemet vårt helt blokkert på grunn av viruset, forteller pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til Dagbladet.

En rekke store bedrifter verden over har også fått e-postsystemene blokkert av viruset. Blant annet skal det ha angrepet de store datafirmaene Microsoft og Intel.

Lager e-post selv

Melissa rammer de som bruker e-postprogrammet Outlook og Microsoft Word 1997-versjon eller høyere. Viruset spres gjennom en e-post som har en Word-fil som vedlegg. Når denne Word-filen åpnes, er viruset spredd til din maskin. Viruset lager nye e-post til e-postadresser som er registrert på datamaskinen. Uten at du vet om det, sendes den samme filen videre til inntil 50 av dine e-postadresser.

Da viruset la seg på Telenors sentrale e-postplattform, begynte det med en gang å lage e-post til e-postadresser som Telenor-ansatte hadde liggende på sine maskiner.

En rekke personer har derfor fått e-post fra Telenor med tittelen «Importante message from ...».

- De som har fått en slik e-post fra oss, må ikke åpne den, men slette den fra maskinen, sier Melgaard.

- Vi vet ikke hvor mange slike meldinger som er sendt ut, men det var så mange at det blokkerte hele e-postsystemet vårt, sier han.

Han understreker at selv om det ser ut som om det er Telenor som selv har laget e-posten, så er det altså viruset som har spilt Telenor et puss.

Oppdaget i USA

- For å rydde opp etter dette i vårt eget anlegg, måtte vi installere nye versjoner av våre e-postprogram. Virusprogrammet vårt er nå også oppdatert, sier Melgaard.

«Melissa»-viruset ble først oppdaget i USA fredag, men spredte seg så raskt at det altså rammet norske bedrifter samme dag.

Det er ventet at en rekke bedrifter og private vil bli rammet av viruset de nærmeste dagene. Eksperter understreker likevel at Melissa er et «snilt virus». Det sletter ikke filer på harddisken.