Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Superyacht til kai i Oslo

«A» koster minst 1,9 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
PEN?: «M/Y A»s noe spesielle design tilskrives Phillipe Starck, hjernen bak uforminga. Her ligger båten til kai på Akerhuskaia i Oslo, før den reiser Bergen i morgen. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
RUSSISKE MILLIARDER: «A» koster trolig minst 1,9 milliarder kroner, og eies av den russiske forretningsmannen Andrei Melnichenko. Hva den gjør i Norge er ukjent. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
LANG: Båten er 119 meter lang, hvilket plasserer den på 12.plass over verdens lengste luksusyachter. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
FULL TANK... koster 6,5 millioner kroner med dagens dieselpris. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
PASSER PÅ: «M/Y A» kommer med innlagt videoovervåkning. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
O'HOI: 14 gjester får plass på båten. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet

|||(Dagbladet): «A», en av verdens lengste luksusyachter med sine 119 meter, ankom i morges Oslo og Akershuskaia, hvor den skal overnatte før videre avreise til Bergen i morgen.

Prislappen for båten, designet av Phillippe Starck, er minst 1,9 milliarder kroner, ifølge Time magazine.

Starck selv hevder at han brukte tre og en halv time på å tegne førsteutkastet.

Ærendet for den Bermuda-registrerte farkosten i Norge er ukjent. Mens ingen har påtatt seg ansvaret for «M/Y A» offentlig, eies farkosten av den steinrike russiske Melnichenko-familien.

I spissen står gjødels- og bankmannen Andrei Melnichenko (37), Moskva-basert og blant verdens yngste milliardærer. Han har tunge ben i noen av Russlands største selskaper, og er et godt eksempel på den ukonservative pengebruken hos mange av landets nyrike.

Han er sky og tilbaketrukket fra mediene, men ikke fremmed for å bruke over 10 millioner kroner på å leie inn Jennifer Lopez til en privatkonsert under kona Aleksandras 30-årsdag i 2007.

Den ubåtliknende «A» koster også. I tillegg til 42 mannskapsmedlemmer på lønningslista, vil en full tank - dersom Melnichenko fyller diesel i Oslo i dag - koste 6,5 millioner kroner. 14 gjester får plass om bord «A», mens 12 000 hester gir en toppfart på 23 knop, ifølge spesifikasjonene hos superyachtimes.com.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling