Suppe for en ridder

I går fikk Arne Brimi beskjed om at han skal tildeles St. Olavs Orden. Her er mesterkokkens beste oppskrift på festsuppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VIANVANG (Dagbladet): Kokken er selvsagt overveldet over beskjeden fra det kongelige slott. Egentlig skulle nyheten slippes på en kulturkveld i bygda neste fredag, men en glipp medførte at Brimi fikk beskjeden tidligere. Det satte han pris på.

-  Det er greit å få noen dager til å tenke over en slik nyhet. Jeg setter stor pris på denne utnevnelsen. Jeg har alltid drevet med mat fordi at jeg selv synes det er artig, sier kokken.

Han får ordenen for sin formidling og arbeid rundt norsk mat.

-  Jeg har alltid satt pris på de norske råvarene. Jeg er nok litt patriot, men mest av alt er det fordi jeg synes de smaker best, sier Brimi.

Festmat

Suppe brukes ofte som festmat i Gudbrandsdalen. I høstmånedene synes Brimi at det er godt med ekte grønnsaksupper. Tomatsuppa lager han fra bunnen av med smakfulle norske tomater.

-  Suppe er godt om høsten av flere årsaker. Grønnsakene er friske og gode. I tillegg er det mørkere kvelder. Da smaker det godt med ei god suppe, sier Brimi.

En av hans favoritter er enkel løksuppe. Den beste har han riktignok smakt i Frankrike, men også på Vianvang er ekte løksuppe en favoritt.

-  Man henter jo inspirasjon litt rundt omkring. Løksuppe smaker best med en gratinert osteskive ved siden av. Franskmennene gratinerer direkte i suppekoppen. Det er ikke nødvendig for suppas resultat, sier Brimi.

Rik på smak

Kålrota er en annen grønnsak som Brimi mener er undervurdert. En av hans favorittretter er suppe med kålrot, løk, tomat og linser. Ei enkel, robust og smakfull suppe.

-  Pass bare på at du ikke kjøper vokset kålrot. Den er ikke like god, advarer kokken.

Da han i går fikk beskjeden om utmerkelsen fra kongen måtte den ellers så pratsomme kokken ha noen minutter for seg selv. Etterpå feiret han med en god rødvin.

-  Man har jo aldri slike ting i tankene, men da telefonen kom ble jeg veldig glad. Jeg kjørte bil da jeg først fikk høre om det. Jeg måtte kjøre til siden og trekke pusten, innrømmer Brimi.

Her er oppskriftene:

Tomatsuppe 

- den ekte tomatsuppa

(6 porsjoner)

1 kg tomat

2 løk

smørsalt og pepper

5 dl vann

Skjær løk og tomat i terninger. Fres dette godt i en kjele med smør til det meste av safta er utkokt. Krydre med salt og pepper. Slå i vannet, kok opp og la det koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Ønsker du en jevn suppe kjører du den i en kjøkkenmaskin før servering. Serveres med kokte egg. Et annet alternativ er å ta ut plommen, og erstatte den med en rå plomme.

I tomatsuppe kan du bruke fantasien og krydre med ting du liker. Bergmynte, timian, basilikum og rosmarin er krydder som smaker godt til. Litt melk eller fløte gir en rundere smak.

Løksuppe 

- verdensvant klassiker på din egen måte

(4 porsjoner)

12 løk

2 ss smør

1 l vann

salt og pepper

Rens og skjær løken i skiver. Stekes blank i smør på svak varme. Pass på at den ikke brenner seg. Slå over vann. La alt småkoke i 20 minutter. Smak til og server med brød som er rista i ovn med ost.

Dersom du ønsker å servere retten på tradisjonell fransk måte gratinerer du en skive med ost i serveringskoppen. Krydder som smaker godt til er hvitløk, chili og timian.

Kålrotsuppe 

- høstsuppe som absolutt kan være en hel middagsrett. Hvis ikke er det god mat etter en tur ute.

1 kg kålrot

4 løk

4 tomater

100 g linser

salt og pepper

Rens og skrell kålrot. Ikke kjøp kålrot som er vokset, den er ikke så god som naturell kålrot. Skjær kålrot i centimeter-tykke skiver. Rens løken, og skjær i skiver. Ha alle grønnsakene i en kjele, og slå vann over.

Kok opp.

Skyll linsene og ha disse i gryta. La alt koke i om lag 20 minutter. Skjær tomater i biter eller skiver, la de koke med de siste minuttene til gryta er ferdig. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med en klatt rømme.

Kremet sellerirotsuppe 

(4 porsjoner)

400 g renset sellerirot

4 dl vann

1 dl kremfløte

150 fersk sopp

Rens selleri og skjær i små terninger. Kok mørt i lettsaltet vann. Kjør alt i foodprosessor. Ha alt tilbake i kjelen. Kok opp og tilsett kremfløte. Smak til med salt og litt nykvernet hvit pepper.

Server med nystekt fersk sopp. Traktkantareller er ypperlig. Nystekt sjampinjong er også godt til. Serveres med godt brød. I sesongen tåler suppa også rikelig med friske urter.

Kokt kjøtt og suppe 

- ei tradisjonell gryte

(4 porsjoner)

1-1/2 kg kjøttvann til det dekker kjøttet

4 ts salt

4 gulrøtter

1 purreløk

8-10 hele pepperkorn

1 laurbærblad

2 ts timian

1/4 hodekål

1/2 lita kålrot

persille

Legg kjøttet i en romslig kjele og fyll på med vann til alt er godt dekt. Ha i saltet og la det koke sakte opp, skum godt av. Tilsett krydder og urter. La det småkoke i en til en og en halv time. Rens og skjær grønnsakene i grove biter. Sett så til grønnsakene og la de trekke med i 20-30 minutter. Server kjøttet oppskåret i pene skiver med grønnsakene ved siden av. Suppa skal siles og serveres ved siden av. Det er en smakssak om man vil servere kjøttsuppa klar, eller med grønnsaker som kål og gulrøtter.

ET HØYDEPUNKT: Hjemmelagd tomatsuppe med smaksrike norske tomater er en klassiker. Serveres gjerne med et kokt egg. På bildet er eggeplommen rå. Det smaker også godt.
KLASSIKER: Løksuppe er en klassiker servert med ostegratinert brød. Suppa skal serveres rykende varm.
KÅLROT OG LINSER: Kålrot er en undervurdert grønnsak mener Arne Brimi. I denne suppa får den følge av linser, løk og tomat.
SELLERIROT OG SOPP: Kremet suppe med sellerirot og ristet høstsopp smaker godt i høstmånedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer