Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sur etter Cannes

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg får nok aldri en Gullpalme fra filmfestivalen i Cannes. Det er bare Bille August som oppnår slik heder, sier den danske filminstruktøren Lars von Trier. I går møtte han omsider pressen - etter å ha gjemt seg under hele festivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars von Trier var ubarbert og fæl, men tilsynelatende i godt humør, da han omsider brøt sin selvvalgte taushet om palmedramaet fra Cannes.

- Herregud, hva gjør alle disse menneskene her? spurte han og kikket ut over pressekorpset. Redsel for store forsamlinger er vistnok en av hans mange fobier. Reisefrykt er en annen.

Han var nemlig på vei til Cannes, men måtte snu på halvveien.

- Om bord på ferja over Storebælt satt folk og stirret på meg. Jeg prøvde å unngå oppmerksomheten ved å kikke i et dokument. Det viste seg å være «Sikkerhet om bord», lo von Trier. Han løp skrikende av et tog i Tyskland og måtte også gi opp å reise videre i leiebil, før han flyktet hjem og gikk i skjul under hele festivalen.

- Psykisk befinner jeg meg i en fase av livet mitt hvor jeg ikke klarer å reise eller oppholde meg i utlandet, sier han nå.

«Aldri palmer»

Før Cannes-juryens avgjørelse tirsdag uttalte han at alt annet enn Gullpalme ville være en skuffelse. Etterpå sa han surt at bare Bille August får palmer. I går føyde han til:

- Bille har fått to. Bergmann fikk fem - den ene for «poetisk humor». Det sier vel alt.

- Nå går jeg ut fra at det aldri blir palmer på meg. Filmene mine er altfor spesielle. Hvis bare ett jurymedlem ikke liker den, er det nok. Men den eneste jeg har hørt uttale at han ikke likte filmen, er Francis Ford Coppola.

Premiere i juni?

- «Breaking the Waves» er solgt til 40 land. Meningen var at den skulle ha premiere i oktober. Nå prøver vi å få den ut på kinoene i juni, sier Trier. Mens han snakker for åpne TV-kameraer, ringer plutselig mobiltelefonen hans. Og Trier svarer.

- Det var bare Mike Leigh , flirer han etterpå.

Om han skal se palmevinneren «Secrets and Lies»?

- Selvsagt - når den kommer på video, sier Lars von Trier.