Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sur stemning mellom Obama og Clinton

Rase i fokus under demokratenes valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rase kom i fokus for demokratenes valgkamp søndag da Hillary Clinton beskyldte Barack Obama for å forvrenge hennes uttalelser for å gjøre rase til et tema.

Obama avviste beskyldningene, men gjorde det klart at mange føler seg truffet over uttalelser Clinton kom med som syntes å gjøre Martin Luther Kings rolle mindre viktig når det gjaldt å fremme svartes rettigheter og borgerrettsloven i 1964.

Clinton sa for en uke siden at drømmene om borgerrettigheter som King hadde, bare ble virkelighet etter at de ble lovfestet av president Lyndon Johnson.

I et intervju på Meet the Press på NBC søndag sa Clinton at hun har arbeidet for like rettigheter hele sitt liv og at Martin Luther King alltid har vært en av hennes fremste helter.

- Dr. King ikke bare talte, han marsjerte, han organiserte, han protesterte. Og han drev kampanje for ledere som Lyndon Johnson fordi han ville ha noen i Det hvite hus som ville gjøre til virkelighet det han hadde viet sitt liv til å oppnå, sa hun og la til at Obama har forvrengt det hun sa.

Obama svarte at han selv aldri har kommentert uttalelsen, men at noen kan ha følt seg truffet over at hun så ut til å gjøre Kings rolle mindre.

Også John Edwards kritiserte Clinton og sa at han var uenig i at forandringen skjedde først og fremst på grunn av en politiker i Washington, ikke etter innsatsen til folk på grasrota.

Borgerrettsloven gjorde raseskillet mellom svarte og hvite i skoler og andre offentlige steder ulovlig. King var leder for kampanjen som førte fram til loven.
Hard kamp 
Obama og Clinton kjemper hardt om nominasjonen til å bli demokratenes presidentkandidat til høsten.

De har vunnet hvert sitt av de to nominasjonsvalgene som hittil er gjennomført - nominasjonsmøtene i Iowa og primærvalget i New Hampshire, og driver nå kampanje i South Carolina, den første delstaten med en betydelig svart befolkning som skal holde primærvalg.

KAMP OM VELGERNE: Hillary Clinton under et valgkamparrangement i South Carolina. Rase er i ferd med å bli et tema i den demokratiske valgkampen. Foto: EPA/MICHAL CZERWONKA/SCANPIX
KAMP OM VELGERNE: Hillary Clinton under et valgkamparrangement i South Carolina. Rase er i ferd med å bli et tema i den demokratiske valgkampen. Foto: EPA/MICHAL CZERWONKA/SCANPIX Vis mer

Obama har samlet stor støtte særlig blant yngre svarte i South Carolina, der 30 prosent av innbyggerne er svarte, og minst 50 prosent av dem som deltar i demokratenes primærvalg er svarte.

Men Clinton kan fortsatte regne med stor støtte blant de svarte lederne, som sto last og brast bak hennes mann Bill Clinton mens han var president. Så populær var Clinton blant de svarte at mange kaller ham USAs første svarte president.


Økonomien
Etter hvert som Irak-krigen er blitt borte fra førstesidene og den amerikanske økonomien går mot nedgangstider, har andre temaer enn krigen overtatt som viktige saker i valgkampen.

Ikke minst boliglånskrisen og økende arbeidsledighet gjør velgerne bekymret og opptatt av hvem som kan forsvare deres levestandard best.

I en ny meningsmåling for CBS og New York Times har Clinton en solid ledelse over Obama, med 42 prosent mot 27 prosent. John Edwards ligger langt bak med 11 prosent.

Men ingenting er avgjort siden ingen av kandidatene kan regne med solid støtte. 39 prosent av Clintons velgere sier de ennå ikke er sikre, mens 43 prosent av Obamas sier de godt kan komme til å ombestemme seg.


(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media