Sure miner til diplomatisk spill

NEW YORK (Dagbladet): To «mine-lekkasjer» de siste ukene har irritert myndigheter og diplomater i Washington og Oslo. Først lekket «mine-brevet» fra senator Jesse Helms i Aftenposten. Så lekket det ut på minekonferansen i Ottawa at USAambassadør Thomas Lofthus hadde vært i UD for å glatte over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske diplomater og myndigheter tok ganske hardt i overfor amerikanske motparter da Aftenposten 1. desember kunne offentliggjøre teksten i brevet fra senator Jesse Helms til forsvarsminister William Cohen.

I brevet skriver Helms at USA må trekke ut alt utstyret i sine forhåndslagre i Norge, dersom norske myndigheter opprettholder kravet om at landminene i lagrene må fjernes.
Brevet og lekkasjen var lagt til et tidspunkt hvor det forstyrret feiringen av avtalen om det internasjonale mineforbudet i Ottawa for den nye norske utenriksministeren, Knut Vollebæk.

Samme mynt?

Alle norske forsøk på å bagatellisere utspillet fra Helms ble effektivt torpedert da forsvarsminister Cohen sa seg i prinsippet enig med senatoren under forsvarsministermøtet i Brussel. Det fant sted 2. desember, samtidig med seremoniene og seminarene i Ottawa.

3. desember møtte ambassadør Thomas Lofthus opp i det norske UD til et møte med ekspedisjonssjef Tarald Brautaset i politisk avdeling.
I denne samtalen nyanserte ambassadør Lofthus standpunktet til forsvarsminister Cohen. Han signaliserte at utenriksdepartement i USA hadde forhandlingsvilje og at Norge ikke var stilt overfor et ultimatum.

Men allerede dagen etter, 4. desember, fikk norske journalister i Ottawa vite at ambassadør Lofthus «hadde beklaget» uttalelsene fra forsvarsminister Cohen i Brussel.

Oppstyr

Lekkasjen i Ottawa gjorde amerikanerne kraftig irritert. Ifølge dem hadde Lofthus ikke beklaget noe som helst, bare framført en presisering av noe som syntes å være misforstått på norsk hold. Det var forsvarsminister Dag Jostein Fjærevoll som offentliggjorde hva Cohen hadde sagt i Brussel.

Videre er amerikanerne irritert fordi en fortrolig meddelelse til norske myndigheter straks ble brukt offentlig.
Etter det Dagbladet erfarer, mener noen på norsk side at Ottawa-lekkasjen har gjort forholdet til amerikanerne litt vanskeligere foran det videre arbeidet med minespørsmålet.

Andre mener at den amerikanske motparten ser på Ottawa-lekkasjen som en fortjent takk-for-sist som bare signaliserer at norske myndigheter ikke står med lua i handa når USAs delegasjonen til mineforhandlingene kommer til Oslo i januar.