Sure miner til diplomatisk spill

NEW YORK (Dagbladet): To «mine-lekkasjer» de siste ukene har irritert myndigheter og diplomater i Washington og Oslo. Først lekket «mine-brevet» fra senator Jesse Helms i Aftenposten. Så lekket det ut på minekonferansen i Ottawa at USAambassadør Thomas Lofthus hadde vært i UD for å glatte over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norske diplomater og myndigheter tok ganske hardt i overfor amerikanske motparter da Aftenposten 1. desember kunne offentliggjøre teksten i brevet fra senator Jesse Helms til forsvarsminister William Cohen.

I brevet skriver Helms at USA må trekke ut alt utstyret i sine forhåndslagre i Norge, dersom norske myndigheter opprettholder kravet om at landminene i lagrene må fjernes. Brevet og lekkasjen var lagt til et tidspunkt hvor det forstyrret feiringen av avtalen om det internasjonale mineforbudet i Ottawa for den nye norske utenriksministeren, Knut Vollebæk.

Samme mynt?

Alle norske forsøk på å bagatellisere utspillet fra Helms ble effektivt torpedert da forsvarsminister Cohen sa seg i prinsippet enig med senatoren under forsvarsministermøtet i Brussel. Det fant sted 2. desember, samtidig med seremoniene og seminarene i Ottawa.

3. desember møtte ambassadør Thomas Lofthus opp i det norske UD til et møte med ekspedisjonssjef Tarald Brautaset i politisk avdeling. I denne samtalen nyanserte ambassadør Lofthus standpunktet til forsvarsminister Cohen. Han signaliserte at utenriksdepartement i USA hadde forhandlingsvilje og at Norge ikke var stilt overfor et ultimatum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer