Sure velgere

Når velgerne vender ryggen til Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet, har Ap seg selv å takke. De mangler innlevelsesevne og politisk gangsyn. Skatte- og avgiftspolitikken gjør folk sure. Og statsministeren framstår mer som bokholder enn som politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er gjennomgangsmelodien blant informasjonsrådgivere Dagbladet har snakket med.

Hans Geelmuyden kommunikasjonsrådgiver og ledende senior hos Geelmuyden.Kiese as.:

- Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet har skapt for stor avstand mellom seg og sitt folk, det virker som de ikke forstår hvordan vanlige folk tenker.

Jens sier han er frustrert fordi folk vil ha mer av alt. Jeg tror ikke det er slik. Folk vil gjerne ha mindre av alt: Mindre avgifter, mindre av staten . Han tar feil hvis han tror høyrebølgen er vokst fram på grunn av egoisme. Velgere betaler gladelig mye skatt hvis de ser at de får noe igjen for det, sier Geelmuyden.

Pål Atle Skjervengen informasjonsrådgiver og adm. direktør i Konsensus-gruppen:

- Grunnen til Ap's bedrøvelige situasjon har dels sammenheng med hvordan statsministeren opptrer som person, dels politikken. Stoltenberg takler ikke politiske konflikter, men prøver å være kompis med alle. Da får han folk som er avventende negative i alle leirer, og heller ingen gode fiender, slik han kunne trenge.

Kristin Moe, direktør i Kristin Moe Kommunikasjon:

- Det er ikke rart oppslutningen om Stoltenberg og hans parti daler når han både viser manglende teft for hva folk er opptatt av, manglende innlevelsesevne og manglende evne til å argumentere for de politiske beslutningene, ut fra vanlige folks ståsted. Når han attpåtil anklager folk for egoisme, og for ikke å forstå, da oppfattes det veldig arrogant og furtent.

Terje Svabøe tidligere politisk reporter i NRK TV, nå informasjonsrådgiver i Dinamo PR:

- Det er ingen tvil om at Jens Stoltenberg er en karismatisk og dyktig leder, men han lider under et delt lederskap i partiet, det er ikke bra at det er tvil om hvem som er sjefen. Han sliter også med det som skulle være en flaggsak: Moderniseringen av offentlig sektor. Her får han motstand i egne rekker, både i fagbevegelsen og partiet.

Hanne Marthe Narud valgforsker i Institutt for statsvitenskap:

- Jeg tror Jens Stoltenberg har rett i at vi er preget av en større egoismekultur, at mye vil ha mer. Det kan virke som det er en dreining i retning av mer personlig nytelse og forbruk, og mindre opptatthet av kollektive velferdsløsninger. Folk blir opptatt av avgifter og moms på eget forbruk, og når det blir mye fokus på dette, ikke minst i media, skaper det en negativ bølge. Men man kan jo forstå at folk reagerer på de mange uløste oppgaver i offentlig sektor, når landet er så rikt.

Sten Helland i Helland & Partnere, tidligere rådgiver for Thorbjørn Jagland:

- Meningsmålingene gir et utvetydig bilde av en stemningsbølge mot høyre som ser ut til å være en protest mot et inntrykk av høye skatter og avgifter. Jeg mener Ap må stå fast ved den linjen som er trukket opp. Hvis Stoltenberg finner på fikse ting, vil det bare gjøre vondt verre. Det er normalt at protestholdninger kommer til uttrykk på dette tidspunktet før en valgkamp. Når august kommer, kan alt være forandret.