Surf o'hoi!

BORESTRANDA PÅ JÆREN (Dagbladet): - Det er utrolig hva de greier, sier Vidar Theisen. Han står i vannskorpa iført våtdrakt, med et surfebrett lett henslengt under armen. Surferne angriper bølgene etter tur og vil vise hva de kan. Helten Theisen er jo her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I surfemiljøet i Stavanger mottas Theisen som en Ricky Martin på et teenage-disco.

- Vi er hobbymeteorologer hele gjengen. Du må ha litt værkunnskaper for å bli en god surfer, forklarer Thomas Gausel Olsen (26). Han flyttet fra Jørpeland til Stavanger for å la hobbyen ta over som livsstil.

Nå driver Gausel Olsen butikken Surfsentrum i siddisbyen, innimellom strandslagene hver morgen og kveld. Helst ville han hatt med seg helten ut i bølgene.

Men Theisen er klar: - Jeg er for gammal! Sånt bør man nok helst begynne med når man er ung.

Men jo, han kan vel ta på seg en våtdrakt. Og jo, han kan vel stå i vannskorpa og se på. Men han skal ikke bade!

I stedet står han altså og beundrer Olsen og kompisen Jaymin Rowlands (26) fra Sidney. Han tilbringer sommeren i kalde Norge, dels for å hjelpe Olsen som surfeinstruktør, dels fordi vi har noen av verdens beste bølger!

- Hjemme i Australia er det altfor mange i vannet samtidig, man må vente i kø foran bølgene. Her er det mange gode bølger, og masse plass, forklarer Rowlands.

- Mange ser nok på surfing som en veldig eksotisk sport, fortsetter Olsen.

Best i Lofoten

- - Enkelte ganger er vannet så varmt at vi kan surfe i kortbukse. Ellers bruker vi våtdrakt, da kan vi surfe året rundt. Det er bare et spørsmål om tid før dette tar helt av i Norge. Om fem år tipper jeg det er et par hundre surfere på denne stranda. Det er plass til flere tusen. I forrige uke var kronprins Haakon Magnus innom og kjøpte surfebrett. Det er kult!

Kameratene forteller om aktive miljøer i Molde, på Jæren og i Ålesund.

- Vi har surfet over hele verden. De beste bølgene var faktisk i Lofoten.

Drømmeværmelding

Surferne er opptatt av vær. De har et helt klart bilde av drømmeværmeldingen: - Et høytrykk skal stabilisere seg over Sørøstlandet, så lavtrykkene fra Canada blir skjøvet nordover ved Irland.

- Da treffer det omtrent Lofoten, og det blåser voldsomt ute i havet. Vinden produserer bølger langt ute, og vi får fint vær og gode bølger her. Helst skal bølgene komme fra mellom Skottland og Irland, da blir det helt ideelt for oss.

Theisen nikker.

- Etter hvert har vi lært hva vi skal se etter. Vi hører på de gutta der, sier Olsen og nikker mot Theisen. Som på sin side er i gang med å dra av seg våtdrakten for denne gang. Før han oppsummerer tørt:

- Jeg tror jeg holder meg til spaserturene mine.

TØFFEST: Theisen er tøfferen enn toget i svart og knallgul våtdrakt, men vil ikke surfe.