Surfer drept av hai i Australia

Ble stygt kvestet og døde trolig på stedet.

ANGREPET AV HAI: Strendene ved byen Gracetown, vest i Australia, er verdenskjent for de gode surfemulighetene. I dag ble en mann (31) drept av hai mens han ventet på bølgene. Arkivfoto: Reuters/Scanpix
ANGREPET AV HAI: Strendene ved byen Gracetown, vest i Australia, er verdenskjent for de gode surfemulighetene. I dag ble en mann (31) drept av hai mens han ventet på bølgene. Arkivfoto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En 31 år gammel tobarnsfar ble i dag angrepet og drept av hai under surfing på Cowaramup Bay ved Gracetown i Vest-Australia, melder nettavisa watoday.com.

Forsvant plutselig Mannen skal ha «sittet på surfebrettet og ventet på en bølge» da angrepet fant sted i 08-tida, lokal tid. Plutselig ble han borte, ifølge et kjærestepar som var ved åstedet.

- De så bare brettet og en rekke grå objekter i vannet rundt. De gikk et stykke videre og fant mannen mellom noen steiner med ansiktet ned i vannet, sier politisersjant Craig Anderson ved Dunsborough-politiet.

Paret brukte seks minutter å vasse ut til mannen. Personer på stedet iverksatte forsøk på livreddende førstehjelp, men mannen var trolig allerede død, sier politiet.

- Jeg tok et tau og bandt på et turniké på grunn av de store kvestelsene. Vi la ham på surfebrettet for å dra ham opp på stranda. Men vi innså at det var for vanskelig og begynte med hjerte- lungredning, sier surfer Rob Alder.

- I mellomtida løp kompisen hans rundt på stranda og ropte at alle måtte ut av vannet, sier Alder.

Uidentifisert angriper Farvannet rundt Australia er hjem til en rekke haiarter, inkludert hvithai, tigerhai, oksehodehai og hvittipphai som står bak en betydelig andel av dokumenterte angrep på mennesker.

Det er ikke kjent hvilket art som sto bak dagens hendelse.

Dette er det andre haiangrepet med dødelig utfall i området. Sist var i 2004 da Brad Smith (29) ble drept under surfing på Lefthanders Beach.

Sjeldent Trass utbredt frykt er haiangrep og særlig dødsfall meget uvanlig. Bare fem av 61 dokumenterte angrep på verdensbasis i fjor endte med tap av menneskeliv, ifølge International Shark Attack File (ISAF) ved det naturhistoriske museet i Florida som fører statistikk.

UKJENT ANGRIPER: Hvilken art som sto bak dagens angrep er ikke kjent. Dette er en hvithai.
UKJENT ANGRIPER: Hvilken art som sto bak dagens angrep er ikke kjent. Dette er en hvithai. Vis mer

Totalt antall angrep globalt har ligget relativt stabilt mellom 54 og 71 tilfeller årlig i perioden 1999 til 2009.

Australia og delstaten Florida i USA er åsted for de fleste av angrepene, ifølge tallene fra ISAF. Statistikk viser at hvithaien troner øverst på listen over angripende arter.

Siden identifikasjonen ofte kan være usikker, samt at hvithaien er en av de letteste å gjenkjenne, gjør imidlertid at tallene er svært usikre.