Surfer drept av hai

Surferen boltret seg i bølgene da han ble angrepet av en eller to store haier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet skjedde på den australske vestkysten, i nærheten av en av landets mest berømte surfesteder, Margaret River, sør for byen Perth lørdag.

Mannen i slutten av 20-åra fikk store skader i beina og på overkroppen. Han døde på stranda før medisinsk hjelpepersonell nådde fram til ham, melder AP.

Surferens identitet er ikke kjent, men han skal være fra Perth.

«Stor som en bil»

Surferen ble dratt ut av vatnet av to tenåringer som opphold seg på stranda. De skal ha fortalt av haien var «stor som en bil», skriver

Reuters

.

Andre fortalte at de så to haier, og at de kunne være så lange som fem meter.

Øyenvitnene mener det kan dreie seg om en stor hvithai - haien med de taggede tennene - som regnes for å være meget farlig.

Fiskerimyndighetene i Vest-Australia undersøker nå om det var en eller to haier som stod bak angrepet.

- Det ser ut som om det kan vært to dyr involvert, sa en talsmann for fiskerimyndighetene.

Flest angrep i USA

Det første dokumenterte hai-angrepet i Australia skjedde i 1791. I de mer enn 200 åra som har gått siden det, kjenner man til 625 haiangrep - 187 dødelige.

De fleste gangene hai angriper mennesker skjer det imidlertid i Nord-Amerika. 63 prosent av fjorårets angrep fant sted i nordamerikansk farvann. Farligst er det utenfor Floridas hvite strender. 31 av 36 angrep skjedde der.

Haivett-regler

1. Svøm, surf eller dykk sammen med andre. Ikke fjern deg for langt vekk fra hjelp.

2. Hold deg ute av vannet ved soloppgang og solnedgang, mange haiarter søker inn mot land for å finne føde på denne tiden.

3. Ikke gå ut i vannet hvis du har åpne sår eller blør. Haier kan merke blod og kroppsvæsker i svært små konsentrasjoner.

4. Unngå steder med uklart vann, som områder nære elveutløp (spesielt etter mye regn), havner, kanaler eller brådype steder. Dette er områder hvor haier gjerne holder til.

5. Ikke ha på deg badeklær med sterke fargekontraster, eller skinnende smykker. Haier ser fargekontraster svært bra.

6. Ikke plask for mye i vannet og hold kjæledyr som svømmer plaskende ute av vannet. Det er kjent at haier kan tiltrekkes av slik aktivitet.

7. Ikke gå ut i vannet hvis du kjenner til at det er hai i nærheten, og forlat vannet raskt og rolig hvis en hai blir observert. Du må aldri utfordre eller plage en hai, selv om den er liten.

8. Hold øye med oppførselen til fisker og skilpadder. Hvis de starter å oppføre seg unormalt: Gå ut av vannet, en hai kan være i nærheten.

9. Ta harpunert fisk ut av vannet eller tau dem etter deg i trygg avstand. Ikke svøm nær folk som fisker eller harpunerer fisk. Hold deg unna døde dyr i vannet.

10. Svøm og surf på steder hvor det er livvakter, og følg deres råd.

(Fra State of Hawaii's Division of Aquatic Resources of the Department of Land and Natural Resources.) Finnes på

www.sydhav.no

.
STOR HVITHAI: Denne kompisen ble knipsa i Sør-Afrika.