Surfer fra Teheran til Volda

TEHERAN (Dagbladet): En gang i uka logger Maryam Abaei (29) seg inn på Internett for å snakke med to iranske venner i Norge. Den ene, en mann, jobber i Oslo. Den andre, en kvinne, studerer norsk i Volda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Maryam surfer på nettet fra en av de åtte- ti internettkafeene som de siste månedene har blomstret opp i den iranske hovedstaden.

- Jeg traff de to vennene mine i Norge gjennom Internett. Vi prater om en rekke ting. Om Norge vet jeg at det er kaldt nå om vinteren, men at naturen er pen. Og så forteller vennene mine at dere nordmenn også er litt kalde, sier Maryam med en unnskyldende smil.

Maryam jobber som ingeniør på en fabrikk som lager bildekk. To ganger i uka oppsøker hun internettkafeen med det treffende navnet Framtidas vei i sentrum av Teheran. På Internett snakker hun også med venner i Storbritannia og Canada.

I Allahs ånd

Internettmarkedet har eksplodert i det prestestyrte Iran og er et klart eksempel på at landet tar lange skritt i moderne retning. Det virker rett og slett som om de konservative religiøse lederne har gitt opp kampen mot cyberspace. Etter det vi får opplyst, har 30000 Teheran-innbyggere ISDN-linje installert i hjemmene sine.

- Internett er i Allahs ånd. Profeten Muhammed forteller oss at kunnskap er noe av det viktigste i livet. Finnes det noen bedre måte å lære på enn gjennom Internett? spør IT-teknikeren Mohammad Kazem Ghanbari (29), som vi treffer på internettkafeen Chineh i det fasjonable Nord-Teheran.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer