KJEMPET MED SURFEBRETTET: Surferen skal ha forsøkt å forsvare seg mot haien med et surfebrett. Mannen døde senere av haibittene. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix
KJEMPET MED SURFEBRETTET: Surferen skal ha forsøkt å forsvare seg mot haien med et surfebrett. Mannen døde senere av haibittene. Foto: Stringer/Reuters/ScanpixVis mer

Surfer kjempet mot haien i fem minutter

Døde på vei til sykehus etter angrepet ved verdens farligste strand i Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 25 år gammel surfer fra Sør Afrika ble i går det sjette haiofferet på fem år ved Second Beach i Port St. Johns i sørøst i Sør-Afrika, melder Daily Mail.

Stranda regnes nå som verdens farligste.

Ifølge vitner på stedet skal 25-åringen ha surfet på grunt vann da haien angrep.

Advarte andre Han skal ha kjempet mot haien i rundt fem minutter før vannet ble rødt, forteller talsmannen for de lokale helsemyndigheten, Sizwe Kupelo, ifølge flere internasjonale medier.

- Han hadde store skader, men mens han kjempet for sitt liv, ropte han til andre at de måtte komme seg opp av vannet, sier han.

En av badevaktene og annen surfer dro ham etter hvert på land. Mannen var blitt bitt i armer, bein og i magen. Han døde på vei til sykehuset.

Lokale eksperter tror mannen ble angrepet av en oksehai.

Offerritualer Den lokale surfeeksperten Michael Gatcke sier at folk begynner å bli redde for å gå i vannet.

- Eksperter sier nå at dette er verdens farligste strand for haiangrep, sier han.

Alle haiangrepene ved stranda har endt med døden. Statistisk ender ett av seks haiangrep fatalt, ifølge Gatcke.

- Det får en til å lure på om haiene er spesielt aggressive akkurat her eller om det er en eller annen grunn som forårsaker problemet.

Lokale helsemyndigheter undersøker nå om lokale offerritualer kan ha ført til sultne og aggressive haier i området. Sizwe Kupelo

Ifølge talsmannen for helsemyndighetene Sizwe Kupelo i provinsen er en teori at haier blir fristet til å spise av restene av dyr som blir slaktet under tradisjonelle offerseremonier i området.

- Noen ganger gjøres dette av medlemmer av kirken eller samfunnsledere på stranda eller i elva som fører til sjøen. En tanke at kanskje slakteavfallet i vannet tiltrekker seg haiene fra dypet, sier Kupelo, som mener praksisen må slutte dersom det blir bevist at dette er årsaken til haiangrepene.