Surrealisme på belgisk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): For en kunstner som ville vrenge virkeligheten og drive opprørsk surrealistisk virksomhet, ville det kanskje vært en blandet glede å få vite at noe så borgelig og pompøst som et museum, tilegnet ham selv, skulle få plass i hjembyen Brussel, rett ved kongens slott. Men slik ble det: 2500 kvadratmeter i sentrum, fem etasjer med verdens største samling Magritte-kunst, åpnet for publikum på mandag denne uka. MuséeMagritteMuseum, som det offisielt heter, takket være den lett surrealistiske fransk-flamske språkvirkeligheten i Belgia, er et gigantisk løft til ære for en av landets store sønner. 170 originale malerier, en mengde plakater og manuskripter samt filmer og fotografier viser vei inn i Réné Magrittes besynderlige verden av piper som ikke er piper, flyvende menn med paraply og bowlerhatt, fjell som er fugler og føtter med lisser.

Magrittes visuelle språk er lett gjenkjennelig og dermed også ofte gjengitt. Han er blant verdens mest reproduserte kunstnere – mengden postkort, plakater og kopper matcher selv en popkunstner som Keith Haring, eller Andy Warhol, som kjøpte sin første Magritte på femtitallet. Selv var Magritte sånn passe begeistret for popkunsten, særlig etter at han på 1960-tallet stadig oftere ble omtalt som kunstretningens far. I årets nesten 800 sider tjukke nyutgivelse av Magrittes samlede skrifter, finnes en del fabelaktige intervjuer fra denne tida, der Magritte setter Warhol og de andre på plass: «Popkunstnerne vil være samtidige, de vil så gjerne være en del av sin tid, inspirert av reklamer for Coca-Cola. Det er noe ganske stusselig, det som inspirerer dem», sa Magritte i et intervju fra 1967.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer