Ramadan-fest i Douma i Syria

Surrealistiske scener i utbombet syrisk by: Disse måltidene minner oss om gamledager

Feiret slutten på fasten.

FESTMÅLTID I RUINENE: Internasjonale avtaler om redusert voldsutøvelse gjør det igjen mulig for innbyggere i syriske Douma i Syria å ha festmåltid i gatene for å feire slutten på ramadan-fasten. Foto: AFP/Hamza Al-Ajweh/NTB Scanpix
FESTMÅLTID I RUINENE: Internasjonale avtaler om redusert voldsutøvelse gjør det igjen mulig for innbyggere i syriske Douma i Syria å ha festmåltid i gatene for å feire slutten på ramadan-fasten. Foto: AFP/Hamza Al-Ajweh/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet): Scenene som nylig utspilte seg i den syriske byen Douma, som er beleiret av opprørsstyrker, er nesten surrealistiske, skriver nyhetsbyrået AFP.

Gjennom gatene, midt mellom ruinene av utbombede bygninger, var det dekket til festmåltid for å markere iftar - slutten på ramadan-fasten.

Utendørsmåltider som dette har lenge vært en umulighet i Douma i Øst Ghouta-regionen utenfor hovedstaden Damaskus.

Mindre vold

Nå er det imidlertid relativt rolig i den krigsherjede byen, som følge av internasjonale avtaler om redusert voldsutøvelse.

Innbyggerne strømmet til festpyntede langbord dekket med røde bordløpere og lokale delikatesser.

De siste åra har det vært langt mellom slike organiserte iftar-måltider, og de få som er blitt arrangert har alltid foregått innendørs, på grunn av den konstante trusselen om bombardement fra landets regjeringsstyrker.

- Etter seks års krig i Syria og i Ghouta spesielt, ønsket vi å dra nytte av den relative roen for å bringe folk lykke, sier Muayyed Muhieddine, talsmann for den lokale Adalah-organisasjonen.

- Vi ønsket å minne dem om tida før krigen, da måltidene så ut som bryllupsbanketter, sier han, ifølge AFP.

Avtale

I mai ble det inngått en avtale mellom Russland, Iran og Tyrkia om opprettelse av sikre soner i flere deler av Syria, etter kampene som har krevd 320 000 menneskeliv.

Selv om sonene ennå ikke er formelt avgrenset og implementert, har det vært en betydelig reduksjon i vold i de fleste av områdene som inngår i planen.

Også i Douma, den største byen i den opprørske østlige Ghouta-regionen utenfor Damaskus, som har vært et yndet mål for regjeringens tunge bombardement.

Byen har vært beleiret siden 2013. Innbyggerne har likevel vært i stand til å dyrke mat lokalt og har fått andre ting smuglet inn gjennom tunneler og, på den måten, omgått kontrollpunktene.

Organisasjonen Adalah har arrangert kommunale iftar-fester de siste åra, men inntil i år - altså innendørs.

- Minner oss om gamledager

- I fjor organiserte vi en iftar for 900 mennesker i en moske, men to granater landet i nærheten, sier Muhieddine.

- Disse måltidene minner oss om gamledager. Når noen passerer, spør de oss hva som skjer og tror vi feirer et bryllup. Disse måltidene er ikke bare for en eller to familier. De samler alle folkene i nabolaget, og alle ser hverandre og spiser ved ett og samme bord, sier Abu Hashim Minyasa.

- Vi håper å kunne organisere denne typen iftar-måltider også i andre byer i Ghouta-regionen, sier Muhieddine.

For innbyggerne representerer festmåltidet et sårt tiltrengt friminutt fra grusomhetene i landets seksårige krig.

- Vi føler oss tryggere og mer avslappet med disse måltidene. Det er som om ingenting har skjedd, sier 29 år gamle Marwan, til tross for at de raserte bygningene rundt festbordet skulle være en tydelig påminnelse.

- Måtte gud holde bombingen tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer