Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Surret levende rein fast på tilhenger

Fraktet den bak personbil i Lakselv. - Helt ulovlig, sier Dyrebeskyttelsen .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Øynene på dyret var vidåpne av redsel, der det lå fastbundet med tau i geviret og rundt kroppen, presset ned mot bunnen av en tilhenger.

Slik beskrev fotografen dyret. Han tok bildet utenfor en bensinstasjon i Lakselv, der sjåføren hadde stoppet for å fylle bensin. Fotografen sendte bildet til lokalavisa Finnmark Dagblad.

- Blir sint

- Jeg blir sint av å se slikt, sier fotografen til avisa, og forteller at han egentlig hadde mest lyst til å slå vedkommende for dyremishandlingen.

Sjåføren av bilen kjørte raskt videre etter at han hadde fylt bensin.

Dyrebeskyttelsen i Norge ser på dyretransporten som et svært alvorlig lovbrudd. Forskriftene sier om transport av rein at tilhengeren skal være godkjent, at dyret ikke skal bindes med tau og at beina ikke skal være sammenbundet. Dyret kan bare bindes slik hvis det ligger på scooter på mykt underlag. Sekretariatsleder i Dyrebeskyttelsen, Siri Relling, har følgende beskjed til den som surret og fraktet reinsdyret:

- Hvis du er en reindriftsutøver, anbefaler jeg deg å ta en pause fra reindrifta. Du må se nøye på deg selv og dine holdninger til dyrehold.

- Skjer ofte

 BASTET OG BUNDET: Slik ble en levende rein fraktet gjennom Lakselv sist onsdag. Foto: FINNMARK DAGBLAD
BASTET OG BUNDET: Slik ble en levende rein fraktet gjennom Lakselv sist onsdag. Foto: FINNMARK DAGBLAD Vis mer

Hun frykter at dette ikke er noen enkeltstående episode og tror det er utslag av en utbredt ukultur blant enkelte reineiere. Hun får støtte fra Mattilsynet i Troms og Finnmark.

- Slik transport skjer dessverre litt for ofte i Finnmark. En reaksjon på dette kan bli politianmeldelse. Jeg tror det er uvitenhet som gjør at mange synder på dette området, sier tilsynsleder Herdis Gaup Aamot til avisa.

Dyrebeskyttelsen ber folk om å melde fra til politiet eller Mattilsynet dersom de blir vitne til lignende behandling av rein.

image: Surret levende rein fast på tilhenger