VIL HJELPE: Barne-, likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) sier at norske myndigheter vil åpne for at kvinnens adopsjonssøknad kan behandles i Norge, selv om moren er i India.
  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL HJELPE: Barne-, likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) sier at norske myndigheter vil åpne for at kvinnens adopsjonssøknad kan behandles i Norge, selv om moren er i India. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Surrogatmor får adopsjonshjelp

Alenemoren som i fire måneder har sittet fast i India med surrogattvillinger, skal nå få hjelp til å komme hjem til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Alenemoren som i fire måneder har sittet fast i India med surrogattvillinger, skal nå få hjelp til å komme hjem til Norge.

Barne-, likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) sier til VG at norske myndigheter vil åpne for at kvinnens adopsjonssøknad kan behandles i Norge, selv om moren er i India.

- Hvis hun søker norske myndigheter om adopsjon, vil Bufetat snarlig reise til Mumbai for å utrede saken, sier han.

Tvillingguttene er født med indisk surrogatmor, og etter norsk lov er kvinnen dermed ikke barnas mor fordi hun ikke har født dem selv.

Lysbakken sier til VG at Norge har jobbet på spreng for å finne en løsning.

- I forhold til kompleksiteten i saken, har vi jobbet raskt. Vi har måttet forholde oss til det norske, indiske og det internasjonale regelverket, sier han.

Lysbakken understreker at saken ikke automatisk skaper presedens. Han viser til at kvinnen fikk innvilget fødselspenger fra Nav, noe som har vært med på å skape en oppfatning av at prosessen var grei. Han sier at norske myndigheters grunnholdning er at man ikke ønsker å bidra til surrogati-industrien.

(NTB)