Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Surt for søta bror

BERLIN (Dagbladet): Sveriges EU-medlemskap har ikke vært en økonomisk suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemskapet koster over 10 milliarder kroner i året, og svenskene får bare smuler tilbake fra EUs fete støtteordninger innenfor landbruks- og distriktspolitikken.

Nå krever EU-skeptiske svenske velgere at statsminister Göran Persson får prutet ned den svenske medlemsavgiften.

Bikkjeslagsmål

Det er litt av en oppgave som møter Persson når han i dag møter sine 14 EU-kolleger i et gedigent bikkjeslagsmål og kamp om EUs felles pengebinge.

Et av hovedformålene med denne ukas ekstraordinære EU-toppmøte i Berlin er å få på plass EUs omfattende budsjett- og strukturreform for det 21. århundre, den såkalte Agenda 2000-reformen.

Reformen skal blant annet gjøre EU i stand til å ta opp fem- ti nye, fattige medlemsland, og kampen står ikke minst om hvem som skal betale regningen for utvidelsen.

Topper

I dag er det ingen logisk sammenheng mellom hva hvert enkelt land betaler inn til EU, og vedkommende lands økonomiske bæreevne. Søkkrike Luxembourg topper listen over de EU-land som tjener mest på medlemskap. Tyskland, Sverige, Østerrike og Nederland betaler mest til EU-kassa.

Men søta bror kommer dårlig ut på alle felt:

  • Sverige kan ikke regne med å få noe tilbake fra EUs felles landbrukspolitikk. Sverige er et av de få landene som betaler mer til EUs felles landbrukspolitikk enn det får igjen gjennom ulike støtteordninger og subsidier.
  • Når det gjelder den andre store inntektskilden fra Brussel, de store regional- og strukturfondene , kommer Sverige til å tape penger også her.

Svenske velgere raser, og politikerne legger seg flate.