Surt høstvær i vente

Lavrykk med kjøligere luftmasser og nedbør dominerer været de neste ukene.

STORM? Vakthavende meteorolog forteller at den første høststormen kan komme allerede på søndag. Østlandet slipper imidlertid unna. Foto: NTB
STORM? Vakthavende meteorolog forteller at den første høststormen kan komme allerede på søndag. Østlandet slipper imidlertid unna. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Mange steder i landet har natt til tirsdag hatt nattefrost. Ifølge vakthavende meteorolog skyldes det lite skyer og rolige vindforhold.

Også natt til onsdag er det ventet at temperaturen bikker under 0 grader flere steder på østlandet og i deler av Agder.

- Natt til i dag (tirsdag) har flere fjellstasjoner målt 7-8 minusgrader, som ikke er uvanlig. Men også i lavlandet har det vært minusgrader og ned mot -3 enkelte steder, sier Per Egil Haga.

Han legger til at det er nivået som ventes også det neste døgnet, og at flere kanskje må skrape ruta onsdag morgen.

Lavtrykksdominert

Lenger utover uka blir det imidlertid mildere. Mot slutten av uka vil hele kongeriket være dominert av et lavtrykk som trekker inn fra Atlanterhavet til norskekysten og fastlandet.

- Det kommer mildere luftmasser fra sør og sørvestlig retning. Da blir det også nedbør. Også i Agder og resten av Østlandet, særlig på fredag. Det er ikke snakk om store mengder, men kanskje 5-10 millimeter noen steder, forteller Haga.

Også i Rogaland og Vestland fylke er det ventet en god del nedbør, hvor det kan komme opp mot 40-50 millimeter.

- Spesielt nord i Vestland fylke kan det komme et godt bidrag til magasinfyllinga, legget meteorologen til.

VÆRKAOS: Den toskanske regionslederen, Eugenio Giani, la ut en video hvor man tydelig ser stormens herjinger. Video: Eugenio Giani / Twitter Vis mer

Haga forteller at det er ventet et kraftig lavtrykk til fastlandet helt på tampen av uka og starten av neste uka. Det fører med seg svært mye vind fra vestlandet og nordover til Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

- Det kan se ut til å bli den første høststormen på fastlandet. Østlandet får imidlertid ingen storm. Lavtrykket har med seg nedbør og mildvær til hele landet.

Kjølig

Heller ikke Spitsbergen slipper unna, som kan vente seg sterk vind og en god del nedbør denne uka.

Lavtrykket som dominerer denne uka flytter seg ikke særlig neste uke heller, men blir liggende. For store deler av landet vil temperaturene ligge under normalt, og en kjølig værtype er ventet de fleste steder. Kanskje med unntak av Troms og Finnmark. Det innebærer også en del nedbørsaktivitet.

- Det betyr ikke at det blir kaldt, men kjøligere. Det skal ikke bli kaldere om nettene enn nå, men vesentlig kaldere på dagtid. Kjøligere dager og mer blåst. Surt høstvær blir vel riktig å kalle det, sier Haga.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer